Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beau kruipt vijf dagen in het leven in de instelling

26 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Beau van Erven Dorens brengt in een nieuwe docuserie op RTL 4 vijf dagen door bij Sherpa, een instelling voor mensen met een verstandelijke en ernstige meervoudige beperking. Hoe maak je contact met mensen die over bijna geen enkele vorm van communicatie beschikken? Deze aflevering was dinsdag 27 februari om 21.30 uur te zien. Ook verbleef Beau bij een jeugdzorginstelling, die aflevering is eind maart te zien.

Afgelopen zomer werd Sherpa benaderd door Vincent TV Producties om mee te werken aan opnames voor het nieuwe programma Beau Five Days Inside voor RTL4. Na goed overleg met managers, teams en vertegenwoordigers ging Sherpa dit avontuur aan. Beau verbleef voor de opnames gedurende 5 dagen en nachten bij Sherpa om kennis te maken met een aantal bewoners, locaties en het werk van de medewerkers aan de Zandheuvelweg in Baarn.

“Het is een mooie gelegenheid om de gehandicaptenzorg landelijk onder de aandacht te brengen. In januari mochten we de eerste beelden bekijken. Wij zijn ontzettend trots op het prachtige resultaat,” aldus de zorgorganisatie over het televisieprogramma.


Wonen en werken
In de intense docuserie ‘Beau Five Days Inside’, die vanaf dinsdag 27 februari te zien is bij RTL 4, bezoekt presentator Beau van Erven Dorens instellingen in Nederland waar je normaal niet binnenkomt. Zoals een hospice, een TBS-kliniek of een brandwondencentrum. Door vijf dagen mee te doen aan het leven in de instelling probeert Beau er achter te komen hoe het is om er te wonen en te werken.

Beau slaapt in een kamertje op een afdeling of als het nodig is in een slaapzak in de hoek van de woonkamer. Vaak achter slot en grendel, voor zijn eigen veiligheid. Overdag wordt hij gevolgd door een cameraploeg, ’s avonds en ’s nachts filmt hij zelf, wat zeer indringende scènes oplevert.

In de zes afleveringen bezoekt Beau ‘Hospice de Populier’ (een sterfhuis), TBS-kliniek ‘De Rooyse Wissel’, ‘Woodstock’ (een bejaardentehuis voor verslaafden), ‘Sherpa’ (een instelling voor meervoudig verstandelijk en lichamelijk gehandicapten), Jeugdzorginstelling in Harreveld en het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.


Bevoorrecht
Beau: ‘Door 24 uur per dag in de instelling te blijven heb ik het idee dat ik heel dicht bij de mensen ben gekomen. Vaak zo dichtbij dat ik soms niet wist wat ik met mezelf en mijn emoties aan moest. Ik heb mensen in de laatste dagen van hun leven gevolgd, ik heb opgesloten boefjes van twaalf uitgehoord, mensen cocaïne zien basen en met moordenaars gepraat. Ik heb keihard gehuild en gelachen en meer meegemaakt dan me soms lief was. In the end voel ik me bevoorrecht dat ik achter al die gesloten deuren heb mogen kijken en een beeld heb mogen schetsen van een wereld die voor de meesten van ons in nevelen is gehuld.’  |

‘Beau Five Days Inside’ is geproduceerd door Vincent TV Producties en te zien vanaf dinsdag 27 februari om 21.30 uur bij RTL4. De afleveringen zijn terug te kijken via RTL Gemist.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!