Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bartiméus doet proef met robotje Bart

12 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Robots stimuleren bij kinderen interactie en sociale vaardigheden, zo is in onderzoek aangetoond. Bij zorgorganisatie Bartiméus bekijken ze nu of een robot ook goed werkt bij kinderen met een visuele en/of verstandelijke beperking.

Uit onderzoek blijkt dat robots kinderen sociale vaardigheden kunnen leren. Een robot lokt interactie uit, doordat hij bijvoorbeeld beweegt of vragen stelt. Zo helpt een robot het kind bij het vergroten van interactie, communicatie en sociale vaardigheden.

Bart
Bij Bartiméus, de expertise-organisatie voor mensen die blind of slechtziend zijn, onderzoeken ze of de inzet van een robot ook werkt voor kinderen met een visuele beperking of mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Bestuursvoorzitter Jopie Nooren en directeur wonen Sabine Muijrers gaven de aftrap van het project en onthulden de naam van het robotje– Bart.

Hoe gebruiken?
De proef moet uitwijzen hoe zorgprofessionals de robot het beste kunnen gebruiken. Francien Dekker, psychotherapeut bij Bartiméus: “Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat een robotje in speltherapie fantasiespel vergroot en mentaliseren stimuleert, het denken over jezelf en de ander. Uit eerder onderzoek blijkt dat een robot ook het herkennen en erkennen van emoties kan stimuleren. We zijn heel benieuwd hoe en in welke mate het gebruik van een robot de sociale ontwikkeling, sociale vaardigheden en sociale relaties van cliënten van Bartiméus positief beïnvloedt.”

De studie wordt uitgevoerd onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), met onderzoekers Nina Buchinanina, Sherin Kamel en Emilia Barakovae. Paula Sterkenburg, gz-psycholoog bij Bartiméus en docent aan de VU Amsterdam, vertelt: “Onderzoeker Nina Buchinanina gaat onder professionals bij Bartiméus onderzoeken of wat er al is ontwikkeld gebruikersvriendelijk is. En welke verbeteringen mogelijk nodig zijn, zodat wij als professionals in de zorg het robotje gemakkelijk kunnen vragen om iets te zeggen of te doen.”


Gezamenlijk project
Het onderzoek met robotje Bart is onderdeel van ‘Sociale relaties en ict’, een gezamenlijk project van zorgaanbieders (Asvz, Cordaan, Ons Tweede Thuis en Bartimeus), cliënten en cliëntvertegenwoordigers (waaronder het Prader-Willi Fonds en Stichting Down Syndroom), Ict-organisaties (Stichting Accessibility) en onderwijsorganisaties (TU Eindhoven, VU Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en ROC Amsterdam). Het is een van de projecten van het Nationaal programma gehandicapten ‘Gewoon Bijzonder’ van ZonMW.

Sterkenburg: “Met dit robotje zullen we met de TU/e en de VU in de toekomst vaker projecten doen gericht op het bevorderen van sociale relaties met behulp van Ict, samen met andere partners van Gewoon Bijzonder.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!