Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

AWVB: Interventies voor bevorderen zelfbepaling bij ernstige verstandelijke beperking zijn effectief

29 november 2023 Redactie Klik Geen reacties

Er zijn verschillende interventies om de zelfbepaling van mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking te bevorderen. De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) onderzocht welke interventies er zijn en wat het effect ervan is.

Voor mensen met een (zeer ernstig verstandelijke beperking kunnen vaak niet zelf hun eigen leven bepalen. Dat kan een negatieve invloed hebben op de ervaren kwaliteit van leven. Daarom onderzocht de AWVB welke interventies er zijn om die zelfbepaling bij deze doelgroep te bevorderen. De uitkomsten zijn verzameld in een factsheet.

Training, technologie en omgeving aanpassen
De AWVB keek naar waar de interventies zich specifiek op richten, wat de werkzame onderdelen zijn die zelfbepaling vergroten en wat het effect van de interventies is. De interventies blijken gericht te zijn op training, technologie en aanpassen van de omgeving en kunnen zeker effectief zijn, aldus de Academische Werkplaats. Zo kunnen mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking bijvoorbeeld meer keuzes maken bij eten en vrijetijdsbesteding en kan de communicatie tussen cliënt en naaste en/of zorgprofessional verbeteren. Maar er is meer grootschalig onderzoek nodig om de effectiviteit definitief te bewijzen.  |

Raadpleeg de factsheet Zelfbepaling bevorderen bij mensen met een (zeer) ernstig verstandelijke beperking (pdf).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!