Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Awbz versoberd?

7 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Een van de mogelijkheden die ambtenaren hebben aangedragen voor de benodigde miljardenbezuiniging, is het beperken van vergoedingen uit de Awbz (Algemene wet bijzondere ziektekosten). Zo zou de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten eruit moeten.

Uit de Awbz wordt langdurige zorg bekostigd, onder andere de gehandicaptenzorg. Ambtenaren hebben het demissionaire kabinet een enorm scala aan bezuinigingsmogelijkheden voorgeschoteld.

* Licht verstandelijk gehandicapten zouden kunnen worden uitgesloten van Awbz-zorg. Nu ligt de grens bij een Iq van 85, en dat zou 70 kunnen worden. De betrokken mensen zouden dan naar de jeugdzorg moeten.
* Zorg die korter duurt dan zes maanden kan uit de Awbz geschrapt worden
* net als de functie begeleiding.
* Zorgzwaartepakketten 1, 2 en 3 zouden alleen extramuraal aangeboden kunnen worden.
* Om doelmatiger te werken zou de indicatiestelling bij de overheid moeten worden ondergebracht, net als de zorginkoop. Die functies kunnen bij een nieuwe instelling, de 'Overheidsvoorziening langdurige zorg' komen, aldus een idee van de ambtelijke werkgroep.
* Met de kaasschaaf kunnen eigen bijdragen omhoog,
* en Awbz-aanspraken beperkt worden: als de norm voor 'gebruikelijk zorg' omhoog gaat, dat is wat van mantelzorgers verwacht mag worden.

In totaal is voor 4,2 miljard euro aan bezuinigingen op langdurige zorg voorgesteld.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren