Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Avontuurlijk door het bos in een rolstoel

12 augustus 2019 Ruth Eppink Geen reacties

Wat is er leuker dan erop uittrekken in de vrije natuur? Voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Zeker als je afhankelijk bent van een rolstoel ervaar je letterlijk veel hindernissen. Hierdoor kun je niet overal aan meedoen. Bij het Klim & Avonturenbos in Goirle (bij Tilburg) hoor je er wel bij, want sinds april dit jaar is daar een rolstoeltoegankelijk Avonturenpad. En in het Klimbos is zelfs een rolstoelvriendelijk parcours aangelegd op 5 meter hoogte.

Organisatiebureau Rocks ’n Rivers is verantwoordelijk voor de activiteitenprogramma’s in het Klim & Avonturenbos. Het Avonturenpad ‘Survival of the Fittest’ is in samenwerking met Brabants Landschap ontwikkeld en ging open in 2015. Het is een educatieve wandelroute door het bos waarbij de deelnemers onderweg op een actieve manier leren hoe planten en dieren overleven. Daarnaast zijn er meerdere uitdagende activiteiten, zoals boomstambruggen, touwslingers en een blotevoetenpad. In 2018 ontving het plan om het rolstoelvriendelijk te maken een bijdrage van 5.000 euro uit het ANWB Fonds.

“Het Avonturenpad is een openbaar en gratis pad om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met het leven in de natuur,” vertelt Bart Oomen, die samen met Martijn van Gool in 1994 Rocks ’n Rivers oprichtte.

“Om ervoor te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een verstandelijke beperking, hiervan gebruik kan maken, is het nu toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn drie speciale outdoor rolstoelen aanwezig, die gratis ter beschikking worden gesteld op aanvraag. En daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Omdat het een openbaar pad is, bereiken niet alle reacties ons. Maar de reacties die we krijgen, zijn positief.”

Oomen geeft aan dat het Avonturenpad ook geschikt is voor mensen met een verstandelijke beperking die in een rolstoel zitten, “zeker wanneer er begeleiding bij is die de rolstoel mee kan helpen duwen en manoeuvreren.”

avonturenpad_2_klimbosgoirle.jpg

Klimbos
Op steeds meer plaatsen in Nederland hoef je niet meer aan de zijlijn te staan als je in een rolstoel zit en bijvoorbeeld een klimparcours of tokkelbaan wilt doen. Ook het Klimbos biedt die mogelijkheid. Er zit wel een voorwaarde aan: je moet zelfstandig rechtop in een rolstoel kunnen zitten.

Oomen: “Met het rolstoelvriendelijke parcours op een hoogte van 5 meter moedigen we mensen in een rolstoel aan hun grenzen te verleggen. Wanneer je vervolgens de bomen in gaat, gaat er altijd een instructeur van Rocks ’n Rivers mee omhoog die helpt bij de hindernissen. Wanneer een deelnemer het prettig vindt als er een bekende begeleider mee omhoog gaat, gaat deze persoon meestal voorop, zodat zij makkelijk contact houden met elkaar.”

rolstoel_1_klimbosgoirle.jpg

De afsluiting van dit parcours is via een tokkelbaan van 35 meter naar beneden suizen, wat veel deelnemers echt geweldig vinden, stelt Oomen. “De reacties zijn superpositief. Deelnemers en begeleiders of familie zijn vaak tot tranen geroerd dat de rolstoelers dit kunnen doen. Er zijn speciale rolstoelen voor deelnemers aanwezig.”

rolstoel_2_klimbosgoirle.jpg

Het klimparcours voor rolstoelen is eveneens geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, mits zij zelfstandig rechtop kunnen zitten. “In principe krijgt iedereen zeer intensieve begeleiding, maar de eigen begeleiders kunnen het beste inschatten of iemand met een verstandelijke beperking de activiteit aankan. Zo voorkomen we panieksituaties boven in de boom”, aldus de oprichter van Rocks ’n River.   |

Het adres van het Klim & Avonturenbos is Gorps Baantje 5 in Goirle. Voor het Klimbos is van tevoren reserveren noodzakelijk, in verband met de begeleiding.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!