Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autobiografische familiefilm over gehandicapte broer

28 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

In de korte autobiografische familiefilm 'Mijn kleine grote Broer' komt het hoofdpersonage Fien erachter dat ze haar verstandelijk gehandicapte broer Mees mentaal aan het overgroeien is en daar de nodige problemen mee ervaart.

De film 'Mijn kleine grote Broer' is een afstudeerproject van regisseuse Iris Hogendoorn die net als hoofdpersonage Fien ook een verstandelijk gehandicapte broer heeft.

Ongemakkelijk
Wanneer Fien tijdens haar kinderfeestje met haar vriendinnetjes Tiffany en Lara naar het zwembad gaat en haar broer Mees onverwachts mee moet, lijkt alles in de soep te lopen. Alle aandacht gaat naar Mees en hij haalt de ene na de andere stunt uit. Van ontploffingen in de glijbaan tot ongemakkelijke situaties in het golfslagbad, de badmeester zit hen al de hele dag op de hielen.

Wanneer Fien even op haar broer moet letten en alles uit de hand lijkt te lopen, besluit ze om hem eens een keer niet te helpen, vandaag is het haar dag. Een bedreigende situatie ontstaat en Fien beseft dat ze helemaal niet zonder haar broer kan. Hoe lastig en vervelend hij soms ook is, ze besluit om hem te redden.

Anders zijn accepteren
Het is een ontroerend verhaal waarin Fien leert accepteren dat haar gehandicapte broer anders is dan andere broers. Regisseuse Iris Hogendoorn is zelf opgegroeid met een verstandelijk gehandicapte broer. “Mijn broer is voor mij altijd een inspiratiebron geweest om anders naar de wereld te kijken,” verklaarde ze begin dit jaar op een crowdfundingpagina voor de film.

Met haar film wil ze het publiek een kijkje geven in het leven van een Brusje ; een broer of zus van een zorg intensief kind. “Het is een situatie die anderen vaak niet kennen en ook niet altijd kunnen begrijpen.”

De film was eerder te zien op het Nederlands Filmfestival en ging vrijdagavond in première in Dansmakers Theater Amsterdam.  |

Mijn kleine grote broer. Door regisseuse Iris Hogendoorn en producenten Kasper Hering en Charlotte Spronk, afstudeerproject voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting Audiovisuele Media. Bekijk een aankondiging van de film.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!