Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autistische hersens reageren onvoorspelbaar

25 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Mensen met autisme verwerken zintuiglijke indrukken (zicht, geluid en tast) op een extreem onvoorspelbare manier, volgens nieuw onderzoek. De bevindingen uit het onderzoek kunnen helpen om gedragsproblemen die samenhangen met de ontwikkelingsstoornis, beter te verklaren.

Onderzoekers observeerden volwassenen met en zonder autisme, terwijl die verschillende zintuiglijke ervaringen ondergingen. De onderzoekers ontdekten bij hersenscans tijdens de testen, dat de hersens van autisten iedere keer anders reageerden op zintuiglijke impulsen, ook als de autistische deelnemers aan het onderzoek steeds precies hetzelfde hoorden, zagen, of voelden. De hersens van mensen zonder autisme reageren wel voorspelbaar. Dat betekent dat er iets fundamenteel anders is in de hersenreacties van mensen met autisme, zei hoogleraar psychologie Marlene Behrmann van de Carnegie Bellon universiteit. Ze publiceerde een artikel over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.

De onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteiten van 14 mensen met en 14 mensen zonder autisme, terwijl hun zintuigen werden gestimuleerd. Dat de hersens van de laatste groep zo onvoorspelbaar reageren op zintuigelijke stimulansen kan verklaren waarom deze mensen zo vaak met probleemgedrag reageren op hun omgeving.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!