Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisten zien lichaamstaal niet

21 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Autisten bekijken wel het gezicht en het lichaam van hun gesprekspartner, maar bepaalde hersendelen krijgen geen stimulans emotionele lichaamstaal te signaleren. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Nouchine Hadjikhani aan de Universiteit van Tilburg. Van autisten werd tot nu toe aangenomen dat ze minder vaak gelaatsuitdrukkingen van hun gesprekspartners zien en hen ook minder in de ogen kijken.

Het onderzoek van Hadjikhani bestond uit gedragsstudies met proefpersonen, maar ook uit het meten van hersenactiviteit met Mri- en Meg-scans. Mensen met een autistische stoornis zagen beelden an emoties door het lichaam uitgedrukt (zoals gebalde vuisten), zonder de bijbehorende gezichtsuitdrukking. Daarbij bleek dat door het zien van enkel lichaamstaal de hersendelen van de proefpersonen niet gestimuleerd werden en daardoor de emoties niet herkend, zoals bij niet-autisten wel gebruikelijk is.

Het is het eerste onderzoek dat de reactie van lichaamstaal op autisten onderzoekt. Dit onderzoek kan gevolgen hebben voor gedragstherapieën voor autisten, waarin bijvoorbeeld meer aandacht zou kunnen zijn voor lichaamstaal in de communicatie met anderen.

Nouchine Hadjikhani promoveerde dinsdagochtend 21 december op haar onderzoek 'Emotion perception in autism' aan de Universiteit van Tilburg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!