Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autist is gevoelig voor internetverslaving

25 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Hoe meer autistische trekken iemand vertoont, hoe groter de kans dat hij internet op een dwangmatige manier gebruikt. Onderzoeker Catrin Finkenauer van de Vrije universiteit Amsterdam heeft dit verband voor het eerst aangetoond. Dwangmatig internetgebruik kan een negatieve invloed hebben op iemands welzijn, en op het onderhouden van relaties.

Carin Finkenauer publiceerde de onderzoeksresultaten in het Journal of autism and developmental disorders. Zij  legde aan 195 getrouwde stellen een vragenlijst voor die zowel hun frequentie van internetgebruik mat als de mate waarin dat internetgebruik dwangmatig is, dus als de gebruiker zijn online activiteit niet meer in de hand kan houden. Aan de hand van achttien stellingen, zoals ‘Nummerborden en andere reeksen met informatie trekken mijn aandacht’ en ‘Ik doe dingen graag altijd weer op dezelfde manier’ stelde Finkenauer daarnaast de mate van autistische eigenschappen vast bij de mensen die aan het onderzoek meededen. Personen die hoog scoorden op autisme, waren dwangmatiger bezig met internet dan personen die weinig of geen autistische eigenschappen vertoonden.

Problematisch
De dwangmatige gebruikers zaten niet zozeer meer uren op internet, maar hun internetgebruik was wel vaker problematisch. Voorbeelden van dwangmatig internetgebruik zijn: blijven internetten terwijl je wilt stoppen, conflicten met anderen vanwege je internetgebruik en onrust wanneer het onmogelijk is het net op te gaan.

Mannen scoorden hoger dan vrouwen op dwangmatig internetgedrag. Vrouwen met autistische trekken die een jaar eerder nog weinig compulsief internetgebruik vertoonden, vertoonden een jaar later – toen het onderzoek werd herhaald - ineens een hoger niveau daarvan. ‘Mogelijk werken autistische trekken vooral bij beginnend compulsief internetgedrag als stimulerende factor,’ geeft Finkenauer als verklaring hiervoor.

Normale wereld
Tot nu toe is aangenomen dat internetgebruik vooral een positieve uitwerking heeft op personen met autistische eigenschappen. Het stelt hen in de gelegenheid om in een veilige en gestructureerde omgeving zonder veel afleiding met anderen te communiceren. Finkenauer vindt dat het nodig is om het internetgebruik van personen met veel autistische eigenschappen te controleren, om te voorkomen hun contact met de normale wereld wordt geschaad. 

Lees meer op de site van nwo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!