Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme-werkplaats verbindt wetenschap en praktijk

2 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe academische werkplaats Reach-Aut verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van autisme met elkaar. Binnen Reach-Aut, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en het Dr. Leo Kannerhuis, werken autisme-experts met elkaar samen: onderzoekers, behandelaars, docenten, beleidsmakers én mensen met autisme.

De academische werkplaats is ontstaan op aandringen van de Gezondheidsraad. Hoogleraar neuropsychologie Hilde Geurts, mede-initiatiefnemer van Reach-Aut: "Er wordt al heel veel onderzoek gedaan naar autisme, maar de doorstroom van kennis naar de praktijk stokt vaak nog. Vaak komt dat doordat wetenschappers en praktijkmensen een andere taal speken. Andersom heeft de praktijk veel vragen, die niet worden gesteld in het wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld omdat die niet in de onderzoekslijn passen. Reach-Aut moet deze partijen duurzaam met elkaar verbinden, zodat ze elkaar voeden."

Niet alleen zorg
De initiatiefnemers hebben er bewust gekozen om mensen met autisme zelf nadrukkelijk te betrekken bij het beleid. 'We willen juist van de mensen om wie het gaat, horen waaraan ze behoefte hebben. Zij hebben ons nadrukkelijk meegegeven: focus niet alleen maar op zorg. Lang niet iedereen met autisme beweegt zich in het zicht van de zorgverleners. Heel veel mensen redden het ook zonder hulp, maar ook voor is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan en dat er contact is tussen wetenschap en praktijk.'

Zeven onderzoeksprojecten
Er staan zeven onderzoeksprojecten op het programma op het gebied van levensloop, transitierijke levensfases (jeugd én ouderen met autisme) en complexe problematiek (crisishulpverlening en gezinnen waarin meer gezinsleden een autisme diagnose hebben).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!