Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme vroeger herkend

10 juni 2010 Door de redactie Geen reacties

Autisme is in veel gevallen al voor de derde verjaardag te herkennen, zegt gezondheidszorgpsycholoog Iris Servatius-Oosterling, die een vroeg-detectieprogramma ontwikkelde, waarop zij 14 juni promoveert aan de Radbout universiteit in Nijmegen.

Een autistische stoornis wordt bij veel kinderen pas vastgesteld op 4 of 5-jarige leeftijd, of zelfs nog later, wat grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het kind. Als bijvoorbeeld medewerkers van consultatiebureaus geschoold worden in het herkennen van autistische kenmerken, kan het tijdstip van diagnose aanzienlijk worden vervroegd.

Vroege herkenning verloopt in twee stappen. De eerste stap is een grove screening aan de hand van acht alarmsignalen, bijvoorbeeld nog geen losse woordjes zeggen met 18 maanden of niet reageren op aangesproken worden bij 12 maanden.

Voor risico-kinderen is aanvullende screening met een vragenlijst nodig. Volgens het onderzoek van Servatius-Oosterling stijgt de kans dat de diagnose vóór de 36ste maand kan worden gesteld, van 5 procent naar 30 procent als artsen en consultatiebureaumedewerkers worden geschoold in signaalherkenning, in combinatie met het vroeg-detectieprogramma.

Informatie www.ru.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!