Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme opsporen door analyse van een haarlok

25 januari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Wetenschappers hebben door middel van haaranalyse kunnen vaststellen er sprake is van autisme bij kinderen, zelfs al voor de kenmerken daarvan zichtbaar waren. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft dit onderzoek de status ‘baanbrekend’ gegeven, wat de kans vergroot dat er versneld een goedkeuring komt voor dit diagnostisch hulpmiddel.

Voor het onderzoek is een haarlokje van 1 centimeter al voldoende. Met behulp van lasertechnologie en kunstmatige intelligentie worden metalen in het hoofdhaar in kaart gebracht die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van autisme.

Aan het onderzoek deden baby’s mee uit de Verenigde Staten, Zweden en Japan. In 81 procent van de gevallen wist de haaranalyse autisme goed te voorspellen. Toch zien de onderzoekers deze analyse niet als een op zichzelf staande opsporingsmethode, maar dient het als diagnostisch hulpmiddel dat in combinatie met andere manieren om autisme vast te stellen gebruikt kan worden.

Met de haarlokmethode is het mogelijk autisme te voorspellen op heel jonge leeftijd. Het voordeel daarvan is dat al vroeg begonnen kan worden met behandeling. Ook biedt het gebruik van haren de mogelijkheid om terug te kijken in de tijd: hoe langer de haar, hoe meer informatie verkregen wordt van omgevingsfactoren, waaronder de blootstelling aan specifieke metalen.  |

De resultaten van het onderzoek zijn in december 2022 gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!