Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme mogelijk door wonen bij snelweg

23 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Als een zwangere vrouw dichtbij een snelweg woont, is de kans op het krijgen van een kind met autisme twee keer zo groot. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar omgevingsfactoren als oorzaak van autisme.

De onderzoekers vergeleken de gegevens van 304 kinderen met autisme met die van 259 kinderen met een normale ontwikkeling. Daarbij concludeerden zij dat moeders die binnen een straal van 309 meter bij een snelweg woonden, dubbel zoveel kans liepen op een kind met autisme. Leven in de nabijheid van een hoofdweg levert volgens het onderzoek niet dezelfde risico´s op.

De mate waarin de moeders zijn blootgesteld aan luchtvervuiling is in het onderzoek niet meegenomen. Zo is niet bekeken of de moeders buitenshuis werkten of thuis waren tijdens de zwangerschap.

Volgens Helen Volk, onderzoeker bij een kinderziekenhuis in Los Angeles en hoofdauteur van het onderzoek, toont de studie aan dat ´luchtvervuiling een van de factoren is die mogelijk de kans op autisme verhoogt´. Zij ziet het onderzoek als een eerste aanzet tot verdere studie naar het verband tussen luchtvervuiling en autisme.

Download het onderzoek ´Childhood Autism Risks from Genetics and the Environment (CHARGE)´

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!