Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme maakt kind overgevoelig voor beweging

17 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met autisme zien eenvoudige bewegingen twee keer zo snel als zich normaal ontwikkelende kinderen. Nieuw onderzoek zou kunnen verklaren waarom kinderen met autistische stoornissen overgevoelig zijn voor geluid, licht en andere zintuiglijke indrukken. Die overgevoeligheid leidt ertoe dat ze zich terugtrekken.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Neuroscience. De onderzoekers vonden voor het eerst aanwijzingen dat autisme kinderen extra gevoelig maakt voor het signaleren van beweging.

"Wij denken dat autisme vooral een sociale stoornis is, omdat kinderen met deze afwijking vaak moeite hebben met sociale interactie. Maar wat we wel eens vergeten is dat vrijwel alles wat we over de wereld weten, via onze zintuigen binnenkomt. Een afwijking in hoe iemand ziet of hoort kan ingrijpende gevolgen hebben voor zijn sociale communicatie," zegt onderzoeker Duje Tadin van de Universiteit van Rochester op de Amerikaanse site over handicaps Disability scoop.

Strepen
Tadin en zijn collega's lieten 20 kinderen met autisme en 26 kinderen zonder hersenstoornis, (van 8-17 jaar) videoclips zien met zwarte en witte strepen die van de ene kant naar de andere bewogen. Als de kinderen correct aangaven of de strepen naar links of rechts bewogen, werden de filmfragmenten korter, sneller en moeilijker te ontcijferen. Ook het contrast tussen licht en donker werd vager, waardoor de plaatjes minder makkelijk waren te zien.

Overbelaste zintuigen
De onderzoekers ontdekten dat alle kinderen de test beter maakten als het contrast tussen de strepen en de achtergrond groter was, maar ook dat de kinderen met autisme de tests opmerkelijk veel beter deden dan hun leeftijdgenoten.

Dit fantastische vermogen om beweging waar te nemen is een aanwijzing dat kinderen met autisme zich heel intens kunnen concentreren op beweging. Dat kan als een voordeel worden beschouwd, maar meestal stopt deze hersenactiviteit niet op tijd, waardoor de zintuigen worden overbelast, zegt een van de andere onderzoekers.

De onderzoekers vermoeden dat de intense – niet af te remmen - hersenactiviteit bij het zien van beweging de reden is waarom mensen met autisme zich – uit zelfbescherming- terugtrekken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!