Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme heeft verschillende biologische varianten

13 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Er zijn verschillende biologische varianten van autisme. Bij een recente studie onder 350 kinderen in de Verenigde Staten kwamen twee soorten autisme aan het licht, en waarschijnlijk zijn er nog meer varianten. De onderzoeksresultaten kunnen grote gevolgen hebben voor het voorkomen en behandelen van autisme, zo stelt onderzoeker David Amaral (foto).

Amaral is het hoofd van het Autism Phenome Project aan de Universiteit van California. Hij presenteerde het onderzoek op de Asia Pacific Autism Conference.

Sommige kinderen met autisme blijken een afwijking te hebben in de groei van hun hersenen, zo schrijft Scientias.nl over het onderzoek. Hun brein begint wanneer ze vier of vijf maanden oud zijn opvallend groot te worden. Wanneer ze achttien of 24 maanden oud zijn, beginnen ze symptomen van autisme te vertonen. Deze vorm van autisme bleek enkel voor te komen onder jongens.

Andere kinderen hadden die afwijking niet, maar vertoonden in de eerste twaalf maanden van hun leven al symptomen van autisme. "De biologische oorzaak van autisme is bij deze kinderen waarschijnlijk heel anders dan bij de kinderen met een abnormale groei van het brein," zo concludeert Amaral.

"Het is absoluut duidelijk dat er verschillende subtypes van autisme zijn." Amaral vermoedt dat dit nog maar een tipje van de ijsberg is en dat er nog veel meer soorten autisme ontdekt zullen worden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!