Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme al zichtbaar in babyhersens

31 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Autisme kan misschien al in een heel vroeg stadium worden aangetoond door de hersenactiviteiten van baby's te meten. Dit schrijven onderzoekers in het tijdschrift Current Biology. Bij kinderen met autisme van nog geen half jaar oud is de hersenactiviteit meestal al anders dan bij andere kinderen.

De Britse wetenschappers onderzochten 104 heel jonge (6-10 maanden) kinderen. De helft van hen had een broer of zus met autisme, de andere helft niet. De baby's kregen foto's te zien met mensen erop die hen wel of net niet aankijken. Tegelijkertijd werden met behulp van sensoren, hun hersenactiviteiten gemeten.

Mensen aankijken is een moeilijke opdracht voor kinderen met autisme. De hersengolven bij kinderen met mogelijk familiale aanleg voor autisme, waren kleiner tijdens het foto's bekijken. Toch waren er in de onderzoeksgroep ook kinderen met normale hersenactiviteiten die later autistisch bleken te zijn. Met het onderzoek kan dus niet waterdicht worden voorspeld welke baby's autistische ontwikkelingsstoornissen zullen krijgen.

Verband
"Wij hebben een verband aangetoond tussen de hersenactiviteit in het eerste levensjaar en autisme - ruim voordat kinderen autistisch gedrag vertonen," zegt Mark Johnson van de University of London. Autisme wordt nu nog gediagnosticeerd op basis van gedrag, en dat kan meestal pas als het kind al twee jaar of ouder is. Als dat eerder duidelijk wordt, kan er ook eerder met aangepaste opvoeding en behandeling worden begonnen.

Lees meer op de website van Current biology.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!