Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Assistent-begeleiders zorgorganisatie de Trans na actie in hogere schaal

31 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Na bijna een jaar actie voeren, worden assistent-begeleiders bij de Trans, instelling voor gehandicaptenzorg in Drenthe, met terugwerkende kracht tot 1 augustus 2018 in een hogere schaal gezet. De betere beloning was een van de actiepunten die begeleiders vorig jaar van de zorgorganisatie eisten. Zij zijn nu blij met dit resultaat, maar zouden de onderbetaling liefst langer dan 1 jaar terug gecompenseerd willen zien.

Stichting De Trans is een Drentse zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een autisme spectrum stoornis. Er werken zo’n 1200 mensen en de organisatie is onderdeel van zorginstelling Espria.

In de zomer van 2019 kondigde de organisatie een vacaturestop aan vanwege financiële problemen. Ruim 70 werknemers kwamen met hulp van vakbond FNV in actie en eisten juist investeringen en betere beloning van het personeel, zoals van de assistent-begeleiders.

Bij de Drentse zorgorganisatie werken ongeveer 300 assistent-begeleiders. Deze zijn volgens de actievoerders jarenlang onderbetaald, omdat ze zijn ingeschaald in een te lage salarisschaal (FWG schaal 25). Een salarisschaal die bedoeld is voor zorgassistenten die vooral licht huishoudelijk werk doen en cliënten helpen bij wassen, aankleden en dergelijke en niet voor begeleidingswerkzaamheden.

Er is geluisterd
Dat ze nu in een hogere schaal (FWG schaal 30) worden gezet, noemt assistent-begeleider Karin Koops op de website van vakbond FNV “een mooi resultaat. De Trans erkent dat wij te laag zijn ingeschaald en heeft dit recht gezet. Er is naar ons geluisterd, dat doet goed. Over de compensatie zouden we ook blij willen zijn. Maar daarover zijn we nog in gesprek."


Haar collega Gea Ossel, ook actief in het actiecomité van de FNV, vult aan: “In september 2018 hebben we al aangegeven dat er tenminste vijf jaar moet worden nabetaald. Daar houden we nog steeds aan vast. Dat hebben we de directie ook laten weten.”

Nieuw functiehuis
Volgens de actiegroep speelt er ook nog een andere kwestie. Veel assistent-begeleiders werken feitelijk al jaren als begeleider en zouden dus in een nog hogere schaal thuishoren (FWG schaal 35). “Ook dit hebben we aangekaart bij de directie. We hebben in elk geval bereikt dat het functiehuis nu geactualiseerd wordt. Maar deze groep loopt dus al jarenlang nog meer salaris mis,” aldus Gea.

Karin: “Als actiecomité blijven we doorgaan tot iedereen in de juiste schaal is ingeschaald én een goede nabetaling heeft gekregen. Samen staan we sterk, dat blijkt nu maar weer. We gaan door!”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!