Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ascensio Zorg moet stoppen met zorgverlening

19 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Op advies van de Inspectie voor de gezondheidszorg heeft de staatssecretaris Van Rijn van Vws gehandicaptenzorgorganisatie Ascensio Zorg in Hilversum opgedragen om binnen vier weken de zorg te staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

Ascensio biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand of een lichte verstandelijke beperking. Volgens de inspectie van de laatste voldoet de zorgaanbieder structureel niet aan de wettelijke eisen en voorwaarden voor verantwoorde zorg. In 2012 kreeg Ascensio al een aanwijzing van de staatsecretaris en in 2013 stelde de inspectie verscherpt toezicht in.

Uit het laatste onderzoek van de inspectie in juli 2014 bleek dat er sprake was van fors achterstallig onderhoud van de gebouwen. Ook lieten de woonomstandigheden en de hygiëne te wensen over. Daarnaast waren de ondersteuningsplannen voor de cliënten nog steeds niet op orde en werd er onvoldoende systematisch gewerkt aan de verbetering van de zorg.

Verantwoorde zorg
Omdat de inspectie geen vertrouwen heeft in de verbeterkracht van de bestuurder, heeft de staatssecretaris nu besloten dat Ascensio binnen vier weken de zorgverlening staakt en alle cliënten overdraagt. Ascensio mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als de organisatie volgens de inspectie voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Mocht Ascensio niet voldoen aan de aanwijzing van de staatssecretaris, dan kan die op advies van de inspectie een last onder bestuurdwang of een last onder dwangsom opleggen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!