Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ascensio Zorg heeft begeleiding gestaakt

8 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Ascensio Zorg in Hilversum verleent geen zorg meer aan cliënten, en voldoet daarmee aan de aanwijzing die staatssecretaris Van Rijn van vws in november gaf op advies van de Inspectie voor de gezondheidszorg. De zorgaanbieder moest binnen een maand de zorg staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. De Inspectie heeft bij controle geconstateerd dat de aanwijzing is uitgevoerd.

De aanwijzing gold ook voor Infinitus Zorg, gevestigd op hetzelfde adres en van dezelfde bestuurder. Tijdens een inspectiebezoek heeft de inspecteur vastgesteld dat Ascensio Zorg en Infinitus Zorg geen (pgb-gefinancierde) zorg meer leveren aan cliënten.

Woonruimte
Een groot deel van de cliënten heeft gezegd dat zij geen zorg meer willen, ook niet van een andere zorginstelling. Omdat het cliënten zijn met een persoonsgebonden budget, zijn zij daar zelf verantwoordelijk voor. De meeste cliënten wonen nog wel bij Ascensio/Infinitus. Zij huren daar woonruimte, maar krijgen van Ascensio of Infinitus geen zorg meer die wordt betaald uit hun budget.

Vreemde situatie
Lucie Claessen, directeur gehandicaptenzorg bij de Inspectie: "We kunnen ons goed voorstellen dat mensen deze situatie vreemd vinden. Maar volgens de wet heeft Ascensio voldaan aan de aanwijzing. Mensen bepalen zelf waar ze willen wonen. Zolang zij geen gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen, kunnen ze door niemand gedwongen worden zorg te vragen."
Sommige cliënten van Ascensio/Infinitus willen wel zorg van een andere instelling. De inspectie volgt die overdracht nauwgezet.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!