Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Artsen voor verstandelijk gehandicapten vertellen over hun werk

22 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

De arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) staat even volop in de spotlights. De podcastserie KoffieCo gaat in gesprek met Agnies van Eeghen, die over haar werk vertelt. Datzelfde doet AVG Jos van Hasselt op de site van ’s Heeren Loo waar een interview met haar te vinden is.

KoffieCo wordt gepresenteerd door geneeskundestudenten, die door interviews met artsen uit allerlei vakgebieden de veelzijdigheid van werken in de zorg laten zien.

Agnies van Eeghen in aflevering 101 van KoffieCo vertelt dat haar omgeving haar voor gek verklaarde toen ze koos voor de – toen nog nieuwe – opleiding AVG. Wist ze wel waar ze aan begon? En dat ze haar beroep zou moeten gaan uitoefenen ver weg van alles en iedereen, in de bossen waar mensen met een verstandelijke beperking toen nog woonden in instellingen… was dat nou waar Agnies’ hart sneller van ging kloppen? Tegenwoordig speelt haar beroep zich veel meer af in de maatschappij, maar destijds nog niet.

Het hele gesprek met Agnies (ruim 46 minuten) is te vinden op Spotify. Wil je meer interviews met een arts voor verstandelijk gehandicapten luisteren? Dan is aflevering 57 een aanrader, waarin AVG Sander de Rooy over het vak vertelt.

Kinderen
Lezen over het vak van de AVG kan ook, bijvoorbeeld op de website van ’s Heeren Loo. In een interview doet Jos van Hasselt uit de doeken wat haar werk als AVG inhoudt en wat het zo leuk maakt. Jos werkt vooral met kinderen. Ze wilde in eerste instantie ook eigenlijk kinderarts worden, tot ze via het uitzendbureau terechtkwam bij een instelling voor de gehandicaptenzorg. Toen ze hoorde dat er een AVG-opleiding kwam, heeft ze zich meteen aangemeld.

Jos behoort dus tot de AVG’s van het allereerste uur. En ze combineert het met het vak dat ze eerst wilde gaan doen, want ze werkt vooral met kinderen die een verstandelijke beperking hebben. ‘Best of both worlds’ voor haar dus.

Alle relevante informatie voor iedereen die interesse heeft om de opleiding tot AVG te gaan doen, is te vinden op de site avgopleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding als je beschikt over het diploma voor basisarts.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!