Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arrestatie wegens fraude met persoonsgebonden budgets

9 april 2013 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank Zutphen heeft een 36-jarige man uit Apeldoorn voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man en zijn 34-jarige (ex-)partner worden verdacht van fraude met persoonsgebonden budgets en het witwassen van het hiermee verdiende geld in de afgelopen vier jaar.

De verdenking is dat de man uit Apeldoorn bemiddelde bij de aanvraag van in totaal 1 miljoen euro aan persoonsgebonden budgetten voor 45 mensen die hier geen of minder recht op hadden. De verdachte adviseerde deze mensen over wat zij moesten invullen om een budget te krijgen, en hielp hen om opgaven te vervalsen. Hij rekende voor zijn medewerking minstens 10 procent van het budget dat uiteindelijk aan klanten werd uitgekeerd. Hij wordt ook verdacht van belastingfraude en uitkeringsfraude. Zijn ex-partner hielp hem om het geld wit te wassen.

Medeplichtige
De Inspectie sociale zaken en werkgelegenheid startte in oktober 2012 een onderzoek naar de activiteiten van de verdachten. Behalve de 36-jarige man hield de opsporingsdienst ook een 43-jarige man uit Vaassen aan. Hij wordt ervan verdacht geholpen te hebben bij het witwassen van geld. Bij de hoofdverdachte is beslag gelegd op 20.000 euro contant geld, een luxe auto en een motorfiets.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!