Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Armoede leidt tot kleiner brein en leerachterstand

22 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

Een analyse van hersenscans van gezonde kinderen heeft uitgewezen dat de hersenen van kinderen die opgroeien in armoede structureel veranderen, en dat armoede daardoor leidt tot slechtere schoolprestaties. Volgens de onderzoekers kan 20% van de verschillen tussen schoolprestaties van kinderen worden verklaard door het inkomen van de ouders.

Onderzoeker Seth Pollak, van de universiteit van Wisconsin-Madison (VS) en zijn collega’s analyseerden de Mri-scans van 389 kinderen en jong volwassenen (4-22 jaar) die zich  normaal ontwikkelen.  Ze combineerden de Mri-beelden met informatie over de schoolprestaties en sociale achtergrond van de kinderen. Ze ontdekten dat kinderen die onder de armoedegrens leven, gemiddeld 8-10% minder grijze hersencellen hebben. Kinderen van wie de ouders 100-150% van het minimuminkomen
verdienen, hebben 3 tot 4% minder grijze hersencellen.

Onderliggende oorzaken
De onderzoekers zeggen dat er al veel onderzoek is gedaan naar het verband tussen sociaal-economische omstandigheden en de schoolrijpheid en academische prestaties van kinderen. Op gestandaardiseerde tests scoren kinderen uit arme gezinnen 4 –7 punten lager dan rijkere leeftijdgenoten. De onderliggende oorzaken onder deze verschillen waren nog niet bestudeerd.  Dit onderzoek leidt mogelijk tot de conclusie dat armoedebestrijding meer effect heeft op leerprestaties dan aanpassingen in het onderwijs.

Association of child poverty, brain development, and academic achievement, door Nicole Hair, Jamie Hanson, Barbara Wolfe, en Seth Pollak. Gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!