Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arduin voortaan verder als Zeeuwse regio van 's Heeren Loo

21 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisaties Arduin en ’s Heeren Loo hebben op maandag 20 mei in zorgmanege Paardoes in Vlissingen officieel hun fusie bekrachtigd. Het noodlijdende Arduin gaat voortaan verder als de Zeeuwse regio van ’s Heeren Loo.

Interim-bestuurder Gerton Heyne tekende namens Arduin de fusieovereenkomst, Kees Erends, lid van de Raad van Bestuur deed dit namens ’s Heeren Loo. Met de ondertekening droeg Gerton Heyne ook het stokje over aan de nieuwe directie van de Zeeuwse regio: Roland Stavorinus, verantwoordelijk voor de zorg, en Peter Mooibroek, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Beiden zijn al geruime tijd in dienst bij ’s Heeren Loo en nu enkele maanden actief bij Arduin.

Problemen
De Zeeuwse zorgorganisatie Arduin draaide al jaren verlies. Bij Arduin werken circa 950 medewerkers die ongeveer 700 cliënten verzorgen. Eind vorig jaar werd bekend dat Arduin in serieuze problemen verkeerde, onder andere na een negatief rapport van de Inspectie voor de locatie in Aagtekerke.

Arduin bleek ook in een financiële crisis terecht te zijn gekomen. De kleinschalige opzet werd onbetaalbaar door de stijgende vervoerskosten. Ook eisten de bezuinigingen in de zorg hun tol, door een vicieuze cirkel van reorganisaties, personeelsverloop, stress bij cliënten en een personeelstekort.

Goedkeuring
Na eerdere verkenningen van samenwerking met andere zorgorganisaties in Zeeland, werd in ’s Heeren Loo een samenwerkingspartner gevonden. Eerder al hadden de ondernemingsraden en cliëntenraden van beide organisaties hun goedkeuring voor een fusie uitgesproken. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verleenden hun toestemming.

Financiële garantie
Het ministerie van VWS gaf afgelopen december al een financiële garantie van 20 miljoen euro om het exploitatietekort voor de komende vier jaar te dichten en de zorg voor de cliënten te kunnen continueren. Verder werd een continuïteitsplan geïntroduceerd om de kwaliteit van bedrijfsvoering en zorg te verbeteren. Dit plan wordt inmiddels doorgevoerd binnen de organisatie.

Einde aan onzekerheid
Gerton Heyne: “We sluiten een onzekere periode definitief af en kijken weer vol optimisme naar de toekomst. Er is de komende jaren nog veel werk te verrichten, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Kees Erends: “Voor de cliënten en hun verwanten en alle medewerkers komt aan een periode van onzekerheid een einde. We vertrouwen er op dat we gezamenlijk met al onze expertise en ervaring ook in Zeeland een goede dienstverlening gaan realiseren.”  |

Lees ook:
-          Zorg schiet tekort: inspectie verplicht Arduin tot overplaatsing cliënten
-          ’s Heeren Loo schiet noodlijdend Arduin te hulp
-          Plan voor continuïteit Arduin: fusie met ’s Heeren Loo

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!