Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arduin neemt afscheid van kleinschalig wonen

27 november 2019 Door de redactie Geen reacties

Arduin, de Zeeuwse zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, stond altijd bekend om de kleinschalige woningen voor bewoners. Nu ’s Heeren Loo Arduin heeft overgenomen, gaat ook dat roer om. Waar er tot voor kort nog 80 locaties van Arduin waren, worden dat er in de toekomst nog acht.

Directeur Roland Stavorinus van ’s Heeren Loo vertelde aan Omroep Zeeland dat hij niet kan wachten tot de sloopkogel door de oude, vaak slecht onderhouden, Arduin-gebouwen gaat. En nee, er komen geen grote instellingsterreinen voor terug, zoals vroeger. Er komen kleine wooneenheden in een open omgeving in een gewone wijk, waardoor inclusie meer een kans krijgt dan nu het geval is.

Nieuwbouw
De aftrap voor de nieuwbouw is in Middelburg, waar in de wijk Rittenburg een wooncomplex komt. De bouw start komend jaar, de bewoners kunnen er naar verwachting in 2022 naar toe verhuizen. De kosten bedragen zo’n 15 miljoen euro en voor alle nieuwbouwprojecten bij Arduin heeft ’s Heeren Loo 80 miljoen euro uitgetrokken.

Ook in Vlissingen en Goes komen nieuwe wooncomplexen voor bewoners van Arduin.

Financieel gezonde zorg
In het Continuïteitsplan Arduin 2019 t/m 2024 staat: ‘Vrijwel alle huidige locaties zijn te klein en liggen te verspreid voor het kunnen leveren van financieel gezonde en veilige zorg. Dit geldt niet voor de locaties Zijpestraat in Middelburg en de Joost de Moorstraat in Vlissingen. Dit betekent dat in elk geval voor bijna 400 cliënten een nieuwe woonvoorziening moet worden gerealiseerd.’

Men gaat ervan uit dat als het vastgoed georganiseerd wordt zoals beschreven in het plan, Arduin over een aantal jaar weer financieel gezond is.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!