Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arduin-cliënten krijgen opleiding tot professioneel schoonmaker

17 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Acht cliënten met een verstandelijke beperking van de Zeeuwse zorgorganisatie Arduin beginnen in juni aan een opleiding tot professioneel schoonmaker bij Roompot Vakanties. Het traject duurt een jaar; daarna hebben de studenten een baangarantie voor 12 uur in de week. Wanneer het succesvol blijkt, wil Roompot soortgelijke samenwerkingen met zorgorganisaties aangaan in andere parken en provincies.

Gerton Heyne, ad interim bestuurder van Arduin ondertekende op 10 april de afspraken met Roompot Vakanties-ceo Jurgen van Cutsem, die uitkijkt naar de toekomstige medewerkers. “Er is in Nederland een schrijnend tekort aan schoonmaakpersoneel. Deze opleiding is voor Roompot een van de mogelijkheden om dit op te lossen. Net als Arduin vinden wij dat iedereen uit de maatschappij mee moet kunnen doen. Met deze opleiding kunnen we deze arbeidskrachten die voorheen moeilijk aan een baan kwamen, een nieuwe toekomst geven,” aldus Van Cutsem.

Roompot ontvangt voor dit traject geen subsidie en de Arduin-cliënten krijgen na het afronden van hun opleiding een baan als volwaardig personeelslid, met dito salaris.

Eerdere samenwerkingen
Het is niet het eerste project van Arduin met Roompot. Tien jaar geleden stroomden de eerste Arduin-cliënten in bij Roompot-park Hof Domburg, waar ze aan de slag gingen in het onderhoud, zowel facilitair als groen. Dit werd uitgebreid naar het park in Kamperland, aanvankelijk als dagbesteding, maar enkele cliënten hebben een contract gekregen en zijn nog altijd in dienst bij Roompot (zie ook de foto bij dit bericht).

Heyne: “Eerdere samenwerkingen hebben laten zien dat onze cliënten goed inzetbaar en graag geziene werknemers op de parken zijn. Met dit nieuwe programma kunnen we de keuzemogelijkheden voor hen vergroten en zo ook andere cliënten een kans bieden op een leuke, betaalde baan.”

Omgaan met gasten
De leerlingen die in juni aan de opleiding tot professioneel schoonmaker beginnen, doen dit op park Hof Domburg. Ze krijgen daar begeleiding en ondersteuning van een trainer. De opleiding houdt in dat ze twee dagen per week het vak in de praktijk leren. Daarnaast hebben ze een dagdeel klassikaal les over zaken als hygiëne en omgang met gasten van het park.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!