Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arbeidsplicht voor Wajongers

20 mei 2008 Door de redactie Geen reacties
Jonggehandicapten die niet volledig zijn afgekeurd (ongeveer 7 van elke 10 Wajongers) moeten vanaf 2010 verplicht een baan accepteren, vindt minister Donner van Sociale zaken. Zij krijgen dan nog 70 in plaats van 75% van het minimumloon als uitkering. De Partij van de arbeid noemt Donners voorstel ‘niet bespreekbaar’. Dat kan nog wel donderen worden tussen het kabinet en de Tweede kamer.

Mensen die als kind gehandicapt zijn, worden op hun 18e gekeurd voor de Wajong. Donner wil een tweede keuring met 27 jaar verplicht stellen, omdat mensen op hun 18e nog niet uitontwikkeld zijn. De voorstellen van Donner moeten in 2010 ingaan. Ze gelden niet voor mensen die nu al Wajong hebben.
Uitkeringsinstantie Uwv moet op zoek naar banen voor de Wajongers. Minister Donner gaat er vanuit dat werkende Wajongers minimaal 20 procent van het minimumloon zelf verdienen. Wajongers die niet kunnen werken, houden de rest van hun leven een uitkering van 75 procent. Jonge gehandicapten krijgen nu op hun 18e bijna automatisch levenslang een uitkering, terwijl velen kunnen en willen werken. Momenteel krijgen 166.000 mensen een Wajong-uitkering, meestal wegens een verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische beperking. Jaarlijks komen er 16.000 bij.  Het kabinet vreest dat het aantal Wajongers op termijn oploopt tot een half miljoen als er niet wordt ingegrepen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!