Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App zet tekst kinderboek om in gebarentaal

12 december 2018 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe app StorySign vertaalt geselecteerde kinderboeken naar gebarentaal. Als je met de app je telefoon voor de woorden op de pagina houdt, worden deze uitgebeeld in gebarentaal.

Er zijn wereldwijd 32 miljoen dove kinderen. Velen van hen worstelen met lezen. De app StorySign geeft deze kinderen een steuntje in de rug bij het leren lezen. De app helpt om geschreven woorden te koppelen aan gebarentaal.

Zo werkt het: het dove kind of een ouder opent de app, kiest een boek uit de StorySign-bibliotheek en klikt erop. Vervolgens houdt de ouder of het kind de telefoon voor de woorden op de pagina. De vriendelijke avatar Star, een geanimeerd poppetje, vertaalt het verhaal naar gebarentaal. De gedrukte woorden worden daarbij gemarkeerd. Zo kunnen ouders of zorgverleners en kinderen samen gebarentaal aanleren en leren lezen in hun eigen tempo.

StorySign is een app van Huawei en ontworpen met steun van goede doelen zoals de Europese en de Britse dovenbond. Het ontwerp is van Aardman Animations, die de gezichtsuitdrukking en handgebaren van avator Star hebben ontwikkeld, zodat deze de gebarentaal met al zijn nuances precies weergeven.


Tien talen
De app is er in 10 gebarentalen: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. Voor nu is er een klassiek kinderboek beschikbaar in iedere taal. Voor het Nederlands is dat "Waar is Dribbel". Om het verhaal tot leven te wekken, heb je een fysiek exemplaar van het boek nodig.

StorySign is gratis verkrijgbaar voor Android via de Google Play Store of de Huawei App gallery.

In de toekomst worden er meer boeken toegevoegd. Huawei is een grote campagne gestart voor projecten om dove kinderen te helpen met hun taalontwikkeling, inclusief de verdere ontwikkeling en nieuwe boekjes voor StorySign.  |


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!