Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App voor veiliger online leven van jongeren met licht verstandelijke beperking

1 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Online kun je makkelijk in aanraking komen met nepnieuws, nepverzoeken en nepberichten. Vooral voor jongeren met een licht verstandelijke beperking is het lastig om echt en nep van elkaar te onderscheiden. Daarom ontwikkelde Hogeschool Windesheim de app Nep Echt!

De app is gratis beschikbaar in de Apple en Play Store en vraagt geen registratie. Je kunt er direct mee aan de slag.

Je geeft aan op welk platform je bent (Chrome, Facebook, Vinted, Snapchat etcetera) en vervolgens krijg je een aantal vragen. Zoals: heb je een vraag over een nieuwsbericht, een filmpje, een reactie op nieuws, een sms-bericht met betaalverzoek? Aan de hand van de antwoorden geeft de app aan of het waarschijnlijk nep of echt is.

Zelfstandiger
Zo kunnen jongeren met een LVB veiliger en zelfstandiger hun online leven leiden en zijn ze niet (alleen) afhankelijk van ouders, begeleiders of leerkrachten. Die weten ook niet altijd hoe ze kunnen controleren of meldingen op TikTok of Grindr echt of nep zijn. Dus ook voor hen kan het een handig hulpmiddel zijn.

De app is het resultaat van een samenwerking tussen Triade Vitree, Frion en Hogeschool Windesheim. De realisatie is mogelijk gemaakt door FNO Geestkracht.  |

RTV Oost maakte een reportage over de lancering van de app. Op de site van Triade Vitree vind je ook een filmpje over het gebruik van de app Nep Echt!

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!