Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App voor meer geluksmomenten van cliënten

4 november 2020 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of met dementie kunnen vaak niet meer goed aangeven wanneer zij gelukkig zijn of waar zij gelukkig van worden. Zorgorganisatie Severinus heeft samen met Mentech Innovation de Feelix-app ontwikkeld die ervoor zorgt dat het sociale netwerk van deze cliënten actief kan bijdragen aan de geluksdoelen.

De app sluit aan op de methodiek en gestelde doelen in het huidige ondersteuningsplan van de cliënten. Feelix brengt allereerst het sociale netwerk van een cliënt in kaart. De wettelijk vertegenwoordiger of persoonlijk begeleider van de cliënt beheert de app en hij/zij stuurt de deelnemers uit het netwerk een uitnodiging. Zo wordt het netwerk virtueel samengebracht.

Vervolgens wordt gekeken naar waar een cliënt blij van wordt en hoe dat bereikt kan worden. Hiervoor voegen de deelnemers uit het netwerk activiteiten toe aan de agenda in de app. Bijvoorbeeld: zwemmen met zus Astrid op woensdag om 15.00 uur. Of: winkelen met vriend Bram op zaterdag.

Na afloop van de activiteit wordt deze beoordeeld met een score (geweldig, goed, voldoende, matig). Zo kun je de app-gebruikers zien of de activiteit heeft bijgedragen aan het dagelijks geluk van de cliënt. De score is in de app zichtbaar via de emotionele uitdrukking van de avatar.

Getest
Feelix is getest bij diverse zorginstellingen, waaronder Amerpoort, ’s Heeren Loo en Dichterbij. Adriëtte van der Wijst, betrokken familielied van een cliënt van ZorgWiel en adviseur Academie bij ORO zegt over de app: “Sinds bij mijn broer het proces van dementie op gang is gekomen, merkten we dat de activiteiten waar hij daarvóór altijd zo van kon genieten nu niet meer goed bij hem aansluiten. Voor alle betrokkenen van hem reden om op zoek te gaan naar waar hij nu wel blij van wordt, waar hij wel van kan genieten. De Feelix-app is hierbij een mooi hulpmiddel om met elkaar in beeld te krijgen waar mijn broer blij van wordt.”

De app is inmiddels te downloaden via de Google Play-store en de App Store. Via de website van Feelix kun je contact opnemen om een account te laten aanmaken. Daar is ook een instructievideo te vinden met uitleg over de app.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!