Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App stimuleert sporters met verstandelijke beperking gezonder te leven

8 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Special Olympics Nederland heeft een app ontwikkeld voor sporters met een verstandelijke beperking: Scoor je PR!. Die stimuleert hen om gezonder te gaan leven.

De app is gebaseerd op het Scoor je PR!-programma, dat volgens Special Olympics Nederland een goed onderbouwd programma is met oefeningen om de algemene conditie van sporters te verbeteren. De reden om met deze speciale app te komen, heeft te maken met het feit dat mensen met een verstandelijke beperking jaren eerder komen te overlijden dan mensen zonder beperking.

De belangrijkste oorzaak ligt in een inactieve en ongezonde leefstijl en slechte signalering en diagnoses in de gezondheidszorg. Aan die inactieve en ongezonde leefstijl wil Special Olympics Nederland iets doen.

Hoe werkt het
De persoonlijk begeleider, bewegingsagoog of activiteitenbegeleider (hier ook wel coach genoemd) van iemand met een beperking moet de sporter aanmelden, en de wettelijk vertegenwoordiger (als iemand die heeft) moet toestemming geven. Daarna kan de sporter met de app aan de slag. Je kunt als coach de verrichtingen van afstand volgen.

De sporter krijgt in de app een sportmaatje toegewezen, dat je helemaal naar eigen smaak kunt vormgeven. Dit maatje helpt de sporter door verschillende levels heen, geeft aanmoedigingen en complimenten en motiveert wanneer nodig. Zo wordt met diverse oefeningen gewerkt aan kracht, snelheid, balans, uithoudingsvermogen en een gezonde leefstijl.

De sporter wordt uitgedaagd om steeds een stapje extra te doen, zo scoor je een Persoonlijk Record (PR). Steeds als een sporter een level verder is, komen nieuwe eigenschappen voor het sportmaatje beschikbaar, zodat die steeds verder gepersonaliseerd kan worden.

Op de website van Special Olympics Nederland staat een filmpje over de app en is een handleiding voor coaches te vinden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!