Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App peilt mening verstandelijk gehandicapten

19 november 2013 Door de redactie Geen reacties

De net gelanceerde website en app 'Jouw mening telt' helpt cliënten na te denken wat ze belangrijk vinden, en dit te bespreken in hun cliëntenraad. Aan bod komen de onderwerpen van het verzwaard adviesrecht, waarbij de stem van cliënten doorslaggevend is. Verzwaard adviesrecht houdt in dat een organisatie advies móet vragen aan de cliëntenraad over veranderingen die zij wil aanbrengen in het dagelijks leven van cliënten. Als een cliëntenraad het niet eens is met het plan van de organisatie, dan mag zij deze verandering niet zomaar doorvoeren.

De app is bedacht en samen met cliënten ontwikkeld bij zorgorganisatie Pluryn. Daar bleek bij vooronderzoek dat veel cliënten zich niet bewust zijn van hun verzwaard adviesrecht. Ook hebben zij moeite met het tot zich nemen van de vaak complexe informatie en het uitbrengen van een onderbouwd advies.

Films en vragen
De app ondersteunt bij het vormen van een mening over de vier onderwerpen voeding, veiligheid, gezondheid/hygiëne en ontspanning. Elk onderwerp wordt uitgewerkt met een aantal filmpjes. Per filmpje beantwoorden cliënten een paar vragen. De antwoorden kunnen worden uitgeprint. Zo kan een cliënt met anderen praten over zijn mening.

De app is een eerste aanzet, op basis van feedback van gebruikers kan het product in de toekomst nog verder worden doorontwikkeld. De app is mooi vormgegeven, maar het vragenmenu met nummers is bijvoorbeeld nogal een puzzel omdat je niet ziet wat welke vraag is en welke je al hebt beantwoord.

De app is gemaakt door de afdeling Research & Development van Pluryn in samenwerking met de afdeling medezeggenschap, de cliëntenraden en het multimediacentrum van Pluryn, en in opdracht van het Kennisplein Gehandicaptensector.

Vergaderknop
Er is ook nog een login knop voor cliëntenraden waarmee ze vergaderingen kunnen voorbereiden aan de hand van tekst, vragen, plaatjes, foto's en filmmateriaal. Meer informatie over dit vergadergedeelte en inhoudelijke informatie over de app via Pluryn.

Bekijk de app 'Jouw mening telt'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!