Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App over seksualiteit voor jongeren met licht verstandelijke beperking

18 september 2015 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Middin heeft met en voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) de app ‘Lief en lijf’ ontwikkeld. Dit gratis digitaal programma helpt de jongeren aan duidelijke informatie over seksualiteit.

Lvb-jongeren hebben vaak problemen met seksualiteit zoals seksueel misbruik, loverboyproblematiek, ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten. Ze zijn vaak niet goed voorgelicht en vinden het moeilijk om over seksualiteit te praten en toe te geven dat kennis hierover ontbreekt.

Zelf opzoeken
Zorgorganisatie Middin ziet een belangrijke taak voor begeleiders weggelegd bij seksuele voorlichting. De app is daarbij bedoeld als aanvulling op de persoonlijke voorlichting door de begeleider. Cliënten kunnen zelf gericht informatie opzoeken, ook wanneer de begeleider niet in de buurt is. Door duidelijke informatie, in woord, plaatjes en video’s, worden vragen over seksualiteit laagdrempelig beantwoord. De mogelijkheid om zelf gemakkelijk informatie te vinden, maakt de cliënt zelfredzamer.

Cliënten van Middin hebben de app getest. Inmiddels hebben binnen twee weken ruim 200 cliënten de app gedownload en gebruiken zij deze actief.

De app ‘Lief en Lijf’ is ontwikkeld door zorgmanagers en gedragsdeskundigen van Middin in samenwerking met het bedrijf DTT Multimedia. Update feb 2020: De app ‘Lief en lijf’ was voor iedereen gratis te downloaden, maar is niet doorontwikkeld en inmiddels helaas niet meer in de appstores te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!