Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App om begeleiders van mensen met lichte of matige verstandelijke beperking sensitiever te maken

26 november 2019 Lot de Swart, Geen reacties

De HiSense App MVB + LVB is een E-learning methode die via meerkeuzevragen theoretische informatie overdraagt aan begeleiders en naasten van mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking. Deze E-learning methode deelt op een toegankelijke en stimulerende wijze kennis over sensitiviteit, responsiviteit en gehechtheidsrelaties. De opgedane kennis kan direct worden toegepast in de praktijk.

Deze E-learning methode is ontwikkeld door de onderzoeksgroep ‘Sociale Relaties en ICT’ en is bedoeld om wetenschappelijke kennis over te dragen aan begeleiders van mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking, zodat zij cliënten beter kunnen begeleiden.

Dertig dagen beantwoord je als gebruiker vier meerkeuzevragen, waar je vervolgens feedback op krijgt. De kennis die je zo opdoet, moet je als begeleider helpen om beter aan te sluiten bij personen met een lichte of matige verstandelijke beperking en zo hun ontwikkeling te bevorderen.

Juist of onjuist
Een voorbeeld van een vraag is: ‘Juist of onjuist: ‘Mijn cliënt met een matige verstandelijke beperking begrijpt alleen concrete begrippen, het heeft dus geen nut om zijn emoties te benoemen’. Daarnaast is er ruimte voor extra verdieping door links naar relevante websites.

Onderzoek naar de HiSense App laat volgens de makers zien dat deze manier van leren effectief is voor begeleiders. Door kleine porties informatie aan te bieden en deze te herhalen gedurende langere tijd, blijft de kennis hangen en wordt bewustzijn gecreëerd in het eigen handelen.

Online
De HiSense App is makkelijk in gebruik, kost enkele minuten per dag en is te gebruiken op computer, tablet of smartphone. De app is online te vinden op https://www.vbinbeeld.nl/.

Sociale Relaties en ICT is onderdeel van het Nationaal Programma Gehandicapten ‘Gewoon Bijzonder’ van ZonMw. Aan dit onderzoek werkten begeleiders en gedragskundigen mee van zorgorganisaties Ons Tweede Thuis, Bartiméus en Cordaan.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!