Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App geeft inzicht in Uitstroom Awbz-cliënten

24 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Welke zorg krijgt mijn cliënt in 2015 na de decentralisatie? En weet de gemeente van de cliënt dat ook? Via de app Uitstroom Awbz kunnen zorgaanbieders en bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen op zien wie verantwoordelijk wordt voor de zorg die de cliënt nu ontvangt, en of er iets van de cliënt zelf verwacht wordt.

In 2015 verandert er veel in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer taken in de uitvoering van de langdurige zorg en ondersteuning. De Awbz-zorg wordt opgenomen in de Wmo 2015, de Zorgverzekeringswet, de Jeugdwet en de Wet langdurige zorg Wat betekent dit voor mensen die nu Awbz-zorg ontvangen? Hebben ze nog recht op de zorg die ze al krijgen? En als er iets verandert, vanaf wanneer gebeurt dit dan? En bij wie moeten ze zijn? Deze vragen krijgen zorgprofessionals dagelijks. De Uitstroom Awbz –app geeft deze professionals een handvat om vragen van cliënten te beantwoorden.

Direct resultaat
De app werkt eenvoudig met een paar gegevens uit het zorgplan en het indicatiebesluit. Denk bijvoorbeeld aan geldigheid van de indicatie, de grondslag en welke zorg is geïndiceerd. De professionals beantwoorden enkele korte vragen en zien direct het resultaat in het scherm.

De app geeft een aanwijzing in welk domein de zorg na de overheveling van Awbz-zorg valt. Het is vervolgens aan de gemeente, de zorgverzekeraar of het Centrum indicatieorgaan zorg (Ciz) om hierover een formeel besluit te nemen. Voor zorgaanbieders die nog wachten op een definitieve toewijzing van gemeenten is er nu tijdelijk het hulpmiddele Uitstroom Awbz Plus, waarmee ze overzichten krijgen op basis van het huidige cliëntenbestand van cliënten die uitstromen naar de Wmo.

Downloaden
De Uitstroom Awbz-app is gratis te downloaden in de Google Play Store en binnenkort ook in de App Store. De app is gebaseerd op de tabel die ook wordt gebruikt in de Module Uitstroom Awbz voor zorginstellingen en zorgkantoren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!