Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App als alternatief voor spraakcomputer

26 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

'Eline spreekt' is een app om mee te communiceren. De app bestaat uit een bureaublad op de iPad met iconen, plaatjes of foto's. Bij aanraking van een tegel spreekt de iPad als een volwaardige spraakcomputer. De tekst spreek je zelf in of laat je de iPad uitspreken.

De app is ontwikkeld door Eline, begeleidster bij stichting Ons tweede thuis, en haar broer. Dat gebeurde nadat zij kwam werken bij Tim. Hij heeft een verstandelijke beperking en kan niet praten. Hij is aangewezen op een spraakcomputer om met zijn omgeving te kunnen communiceren. Maar als er een nieuwe begeleider bij Tim kwam werken, moest het apparaat terug naar de leverancier om haar naam in te voeren. Tim was zijn spraakcomputer zo vier weken kwijt.

Dit moet boeter
Eline ergert zich al jaren aan de beschikbare communicatiehulpmiddelen. Ze zijn duur, star en sluiten te weinig aan op de veranderlijke behoefte van gebruikers en begeleiders. Toen Eline op de woongroep van Tim kwam werken, wilde ze haar foto en naam instellen in de spraakcomputers. Het aanpassen koste zo veel tijd en energie dat ze dacht 'Dit moet beter!'.

Revolutionair
Elines broer Mark werkt bij een bedrijf gespecialiseerd in digitale communicatie. Samen hebben ze 'Eline spreekt' ontwikkeld. Het is dé spraak-app die van een iPad een spraakcomputer maakt. Volgens de makers is het een revolutionaire ontwikkeling in de wereld van communicatiehulpmiddelen.

Flexibel
De flexibiliteit is het grootste verschil met bestaande spraakcomputers. Op de app kun je veel mogelijkheden toevoegen. Toen Tim ineens belangstelling kreeg voor André Hazes kon zijn moeder er meteen een plaatje op zetten. Als hij een verjaardagsfeest heeft gehad voegt ze een groepsfoto toe met de namen van alle gasten, zodat hij het feest nog een keer kan herbeleven.

Vergoeding
Hoewel veel mensen een spraakcomputer nodig hebben, krijgen maar heel weinigen hem vergoed van hun zorgverzekeraar. De app Eline spreekt kost 99 euro per jaar en kan worden betaald uit een persoonsgebonden budget.

In een filmpje op www.elinespreekt.nl vertelt Eline waarom en hoe ze de app heeft ontwikkeld, en laat ze samen met Tim en zijn moeder zien hoe het werkt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!