Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Anne & Jean-Paul: een film zonder clichés over Down

13 september 2017 Door de redactie Geen reacties

In de documentaire ‘Anne & Jean-Paul, onze wereld’ van regisseur Leendert Pot zien we hoe zijn zus Anne (53) en haar even oude vriend Jean-Paul zelfstandig samenwonen in Frankrijk. Nu Annes moeder niet meer leeft, komt de zorg neer op zus Meike en deels op Leendert die in Nederland woont. KRO-NCRV zond de film 13 september uit op NPO2. 14 september wordt een eerdere film van Leendert over Anne vertoond.

Anne is altijd erg zelfstandig geweest, iets waar haar moeder zich sterk voor heeft gemaakt. Ze doorliep de reguliere basisschool en verhuisde op 15-jarige leeftijd met haar moeder naar Frankrijk. Daar woont ze nu nog steeds. Ze leerde er haar grote liefde Jean-Paul gevonden, die het fragiele X –syndroom heeft.

De documentaire toont niet alleen de strijdbaarheid van Anne en haar vriend, die toch steeds meer en vaker ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen, maar laat ook het dilemma van Meike en Leendert zien. Vooral Meike worstelt met haar verantwoordelijkheid voor Anne. Is die wel te combineren met het zelfstandig wonen? Lees ook een eerder Klik-artikel over de film Anne & Jean-Paul.

Met deze film maakt Leendert Pot een vervolg op Anne Anders, een documentaire uit 1989. Die vertelt het verhaal van Annes bijzondere jeugd en de rol van hun moeder hierin. Deze film wordt aansluitend aan Anne & Jean-Paul, onze wereld uitgezonden. Beide films zijn daarna nog te bekijken via NPO Gemist.

Anne & Jean-Paul, onze wereld. Woensdag 13 september 22.55 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Anne Anders. Donderdag 14 september 00.15 uur bij KRO-NCRV op NPO2

De documentaires zijn vervolgens terug te kijken via Uitzending Gemist en 2Doc.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!