Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Animatiefilm over autisme in de bioscoop

22 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

De veelbekroonde korte animatiefilm Mind my mind, over een man met Asperger die verliefd wordt, draait sinds 16 januari in diverse bioscopen. Het is het regiedebuut van Floor Adams, die jarenlang animatieles aan jongeren met autisme gaf en in de psychiatrie werkte.

De recensies over Mind my mind zijn lovend. De film is compleet met de hand getekend en geeft weer hoe het er in het hoofd van hoofdpersoon Chris aan toe gaat. Hij heeft een vorm van autisme, houdt van rust, overzicht en modelvliegtuigjes.

Scripts
In Chris zijn hersenen is altijd een mannetje aan het werk dat alle indrukken die Chris in het dagelijks leven krijgt te categoriseren, de prikkels te verwerken en Chris passende scripts aanlevert hoe hij zich in bepaalde situaties hoort te gedragen. Want sociaal zijn vindt Chris heel moeilijk, helemaal als hij verliefd wordt op Gwen, een zoöloog die gek is op kameleons. Het liefst praat hij over modelvliegtuigjes, maar dat hoort niet op een date. Het is echter het enige waar hij rustig van wordt.

Regisseur Floor Adams werkte zes jaar aan de film. In een uitzending van De Wereld Draait Door praat Mathijs van Nieuwkerk met haar en drie mensen die een autismespectrumstoornis hebben. Zij herkennen veel zaken uit Mind my mind: de overprikkeling en het voor anderen vaak onbegrijpelijke gedrag dat daaruit voortkomt, het ongemak in sociale situaties, hoe moeilijk het is om een relatie aan te gaan. Met haar film wil Adams meer begrip kweken voor iemand met autisme.

Prijzen
Mind my mind won net geen Oscarnominatie, maar heeft inmiddels wel 11 prijzen gewonnen. De film draait sinds 16 januari in diverse bioscopen en filmhuizen in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Gouda, Groningen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Zwolle. Mind my mind (30 minuten) is te zien samen met de humoristische ultrakorte stop motion film Enough (2 minuten) van Anna Mantzaris.

Op televisie is de film in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 januari te zien bij ARTE, om  01.15 uur. Deze zender zendt uit in het Duits en Frans.

Bekijk de trailer van Mind my mind   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!