Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Amstelveense voorziening in de lift

29 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg heeft het verscherpte toezicht op een woon- en dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten aan de Amstelveense Maccabiadelaan opgeheven, omdat de kwaliteit van de zorg aanzienlijk is verbeterd. Het woon- en dagcentrum werd vorig jaar januari onder verscherpt toezicht geplaatst.

De zorg voor de bewoners was onvoldoende. Het aantal bewoners met een verstandelijke handicap was te klein en de groep was te divers om verantwoorde zorg te kunnen bieden. Dat concludeerden het bestuur en de Raad van toezicht van het Sinai centrum waar het woon- en dagcentrum destijds onder viel. Begin dit jaar heeft stichting Ons tweede thuis de verantwoordelijkheid voor de zorg van de bewoners met een verstandelijke beperking van het Sinai Centrum overgenomen. Medewerkers van Ons Tweede Thuis introduceerden een wijze van werken waarbij zij voorbeeldgedrag laten zien. Al snel waren de resultaten zichtbaar. Werkprocessen werden gestructureerd, de dagbesteding is uitgebreid en waar nodig is geïnvesteerd in vernieuwingen. Er kwam ondersteuning van gedragsdeskundigen, een arts voor verstandelijk gehandicapten en paramedici. Elke cliënt kreeg een persoonlijk ondersteuningsplan.

Feestje
De directeur van Ons tweede thuis, Ad van Leeuwen, is tevreden over het resultaat, en hij is blij met de opheffing van het verscherpt toezicht: “Van onvoldoende zijn wij nu op een voldoende uitgekomen, maar we zijn er nog niet. We streven naar het beste voor onze bewoners en het kan nog beter. Verbeteringsprocessen kosten tijd. Ook moeten er nog verbeteringen in het gebouw worden aangebracht maar we willen snelheid en zorgvuldigheid met elkaar combineren. We vieren nu eerst met bewoners en medewerkers een feestje, want daar is alle reden toe.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!