Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Amersfoorts initiatief voor vroegsignalering van terugval bij cliënten

22 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

De laatste tijd hoor je in het nieuws steeds vaker over incidenten met ‘verwarde’ personen. In Amersfoort is die toename zichtbaar sinds de ambulantisering van de ggz. Daarom is een plan van aanpak ontwikkeld voor de preventie van incidenten en overlast door verwarde cliënten. Op 3 juli vindt de kick-offbijeenkomst plaats bij het hoofdkantoor van Philadelphia en wordt het plan verder toegelicht.

De bijeenkomst onder de naam ‘Goed Georganiseerd Zelfstandig’ is bedoeld voor hulpverleners, politieagenten, bestuurders, ervaringsdeskundigen en alle overige geïnteresseerde Amersfoorters, want ook de gewone burger speelt een rol in het plan van aanpak. Het idee is afkomstig van Twynstra Gudde en Matchpoint. Zij werken hierin samen met verschillende Amersfoortse zorg- en onderwijsinstellingen, de gemeente en diverse lokale organisaties.

Mobiele applicatie
Het plan draait om vroegtijdige signalering van een terugval bij cliënten. Zo’n terugval kan leiden tot verward gedrag; hoe eerder dat proces wordt opgemerkt, des te sneller er ingegrepen kan worden. Iedereen kan met zo’n verward persoon in aanraking komen, bijvoorbeeld als je vlakbij een cliënt woont, of de postbode die er aan de deur komt. Omdat veel mensen niet goed weten wat ze in zo’n situatie moeten doen, komt er een mobiele applicatie, een app voor op je smartphone.

De app biedt ondersteuning in het signaleren van mogelijke problemen:

  • goede hulpvragen die je kunt stellen
  • contactgegevens van hulporganisaties en instanties
  • achtergrondinfo over de meest voorkomende psychische aandoeningen.


Netwerkmanager
Aan het gebruik van de app gaat een heel proces vooraf: wanneer een cliënt stabiel is, wordt een plan gemaakt waarbij op een laagdrempelige manier het informele en professionele (zorg)netwerk van een cliënt wordt ingezet om signalen door te geven via de app zodra de cliënt gedrag vertoont dat kan duiden op een mogelijke terugval. De netwerkmanager (dit kan een casemanager of cliëntmanager zijn) krijgt als taak de signalen rondom een cliënt op te vangen en deze door te zetten in het netwerk van hulpinstanties. Zo kan tijdig worden ingegrepen.

Aanmelden
Goed Georganiseerd Zelfstandig richt zich dus op de effectieve benutting van het netwerk in de buurt rondom personen die de grip op hun leven dreigen te verliezen. De bijeenkomst vindt 3 juli plaats om 15.00 uur op het hoofdkantoor van Philadelphia aan de Wijersstraat 1 in Amersfoort.

Wie zich direct wil aanmelden kan een mail sturen naar:
verwardgedrag@tg.nl.

Lvb
Overigens wordt bij ‘verwarde personen’ vaak alleen gedacht aan ‘gewone’ mensen met psychische problemen. Het komt echter ook voor dat mensen met een lichte verstandelijke beperking verward gedrag vertonen. Hulpverleners pikken dan vaak niet de diagnose lvb op, met vervelende gevolgen voor een cliënt. Daarover heeft Ans Broelman van de belangenvereniging Lfb een mooi blog geschreven. 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!