Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Amerikaanse gehandicapten als slaaf gebruikt

6 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

32 Mannen met een verstandelijke beperking hebben vorige week een schadevergoeding van in totaal 240 miljoen dollar (182 miljoen euro) toegekend gekregen, omdat zij tientallen jaren waren mishandeld en als slaaf gebruikt in een kalkoenfabriek in Iowa, waar ze de ingewanden uit de vogels moesten halen en daarvoor 65 dollar per maand kregen betaald.

Ze woonden in een oude school (zie foto) die in 2009 werd gesloten. De mannen hebben veel lichamelijke en psychische schade geleden door de tientallen jaren durende uitbuiting, verwaarlozing en mishandeling. De federale jury in Davenport (Iowa, waar de mannen waren gehuisvest en werkten) oordeelde dat hun 'werkgever' Henry's Turkey Service, in Goldthwaite, Texas, de Amerikaanse disabilities wet had overtreden door de mannen onder mensonterende omstandigheden te laten wonen en werken, en hen als slaaf te misbruiken en mishandelen. De jury vond dat het bedrijf met kwaadaardige onverschilligheid de burgerrechten van de mannen had vertrapt.

Mishandeling
De jury kende elke van de mannen 7,5 miljoen dollar vergoeding toe, na een week durend proces, waarin maatschappelijk werkers de mishandeling en verwaarlozing beschreven waaraan de medewerkers waren blootgesteld. 5,5 miljoen is bestemd als schadevergoeding, en 2 miljoen dollar om het bedrijf te straffen voor het overtreden van de wet.
De mannen – die in de jaren '70 in de fabriek tewerk gesteld werden - kregen al die jaren 65 dollar per maand betaald, terwijl Henry's Turkey Service, die hen op een verschrikkelijke manier huisvestte, alle overheidsbetalingen voor wonen en dagbesteding opstreek.

Overigens lijkt het er niet op dat de kalkoenfirma, die sinds de affaire in 2009 werd ontdekt niet meer functioneert, ooit in staat zal zijn de schadevergoedingen te betalen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!