Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ambulante ondersteuning: nog meer maatwerk door Corona

26 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

De komst van Corona heeft de ontwikkelingen op het gebied van zorg op afstand, aan mensen met een verstandelijke beperking die ambulante ondersteuning krijgen, versneld. Zo ook bij PSW. Zij merken dat de inzet van beeldbellen en de inrichting van een zorgcentrale veel voordelen heeft voor cliënten. Hierdoor kunnen ze namelijk beter contact onderhouden en zorg verlenen.

Door de komst van Corona was de ambulante ondersteuning van deze Limburgse zorgorganisatie, nog meer genoodzaakt om te denken in oplossingen. Want hoe bied je cliënten dagelijkse ondersteuning als je niet op bezoek mag komen en geen fysiek contact mag hebben? En dat zonder afbreuk te doen aan de individuele behoeftes? Ze delen graag hun positieve ervaringen met twee initiatieven:

1. Beeldbellen
Met beeldbelzorg werd al vóór Corona geëxperimenteerd bij PSW. Zo waren ze sinds een paar weken bezig met een pilot met de beeldbelapplicatie: Vicasa. Toen de ambulante zorg door Corona in gevaar kwam, ging het in sneltreinvaart: binnen 2 weken werd beeldbellen binnen heel PSW succesvol geïmplementeerd.

De eerste reacties, zowel van medewerkers als cliënten en ouders/verwanten, zijn erg positief. Ook van mensen die voorheen wat terughoudend waren. Een medewerker vertelt: “Ik ervaar in de ambulante ondersteuning dat, waar cliënten normaal soms de deur niet open doen, ik nu met beeldbellen bijna altijd contact krijg. Cliënten lijken zich meer eigenaar te voelen van het contact.”

Ondersteuningsmomenten doen er echt toe. Er wordt gewerkt aan doelen, structuur wordt onderhouden en er is ruimte voor persoonlijke aandacht. Enkele voordelen die beeldbellen daarbij biedt:
•             In tegenstelling tot gewoon bellen, zien begeleiders en cliënten/gezinnen elkaar. Dat draagt enorm bij aan de positieve ervaring.
•             Er is minder 'no show', een mooie bijvangst.
•             Binnen de afgegeven indicatie zijn er meer contactmomenten mogelijk dan met alleen huisbezoeken (er is geen reistijd). Dit lijkt een positief effect te hebben op het behalen van doelen die de cliënt zichzelf stelt.

Resultaten
Half mei hebben inmiddels meer dan 1.000 cliënten van PSW toegang tot beeldbelzorg. Gemiddeld vinden er op een doordeweekse dag zo’n 177 gesprekken plaats. Dit betekent dat er tot op heden 6.181 gesprekken zijn gevoerd en 1.683 uur zorg op afstand is geboden.

2. Zorgcentrale
Deze tijd vraagt ook om extra ondersteuning op momenten dat er géén regulier contact is met de zorgverleners van PSW. Mensen kunnen angstig zijn, een vraag hebben, hulp nodig hebben bij alledaagse dingen of gewoon even een praatje willen maken om eenzaamheid tegen te gaan.

Om in deze behoeften te voorzien, heeft PSW op maandag 30 maart de zorgcentrale gelanceerd. Deze is zowel voor thuiswonende cliënten als hun ouders/verwanten 7 dagen per week telefonisch en via Vicasa van 7:00 tot 21:00 uur te bereiken.

Resultaten
De eerste resultaten laten zien dat cliënten met allerlei vragen contact opnemen én om gewoon even een gezellig praatje te maken. Een medewerker: “We horen terug dat cliënten het een prettig idee vinden dat ze, indien nodig, gebruik kunnen maken van een ‘hulplijn’. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid. En het voorkomt mogelijk dat op een later moment meer zorg nodig is.”  |

Lees ook: Grote vraag naar beeldzorg door Coronacrisis

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!