Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alzheimermedicijn helpt ouderen met downsyndroom niet

16 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Het alzheimermedicijn memantine helpt op latere leeftijd niet tegen vroegtijdige dementie bij mensen met het syndroom van Down. Dat schrijven Britse artsen in de Lancet. Zij voerden een studie uit bij 160 mensen met downsyndroom van 40 jaar en ouder. De helft kreeg het medicijn toegediend, de andere helft niet. Het medicijn maakte geen verschil voor hun geheugen, leervermogen of functioneren.

Bij mensen met downsyndroom gaan de hersenfuncties na hun 40ste veel sneller achteruit dan bij de gemiddelde bevolking. De teruggang lijkt sterk op wat er bij alzheimerpatiënten gebeurt. Omdat mensen met downsyndroom drie chromosomen 21 hebben, ontstaat een overproductie van een bepaald eiwit, met als gevolg dat er plaques groeien tussen de hersencellen. Die kunnen daardoor niet meer goed werken.

Muizen
Bij alzheimerpatiënten kan het medicijn memantine het aftakelingsproces in de hersenen vertragen. Bij muizen met downsyndroom werkte het medicijn wonderbaarlijk goed. Maar de studie naar de werking bij 40-plussers met downsyndroom leverde niets op. Bij zowel de memantineslikkers als de mensen die geen medicijn kregen, ging de achteruitgang in de hersenen onverminderd door.

Jong beginnen
De Amerikaanse neurowetenschapper Alberto Costa, die zelf een dochter met het syndroom van Down heeft, doet nu onderzoek naar de werking van hetzelfde medicijn bij jonge mensen met down, maar de effecten daarvan laten uiteraard nog op zich wachten. De veronderstelling daarbij is dat het alzheimerproces al veel vroeger begint dan werd aangenomen. In Amsterdam (Vumc) is een paar jaar geleden een onderzoek opgestart met een alzheimermedicijn bij jonge mensen met downsyndroom, maar dat is gestrand op gebrek aan subsidie.

(Tegenslag bij down-onderzoek, NrcHandelsblad 14 januari, wetenschapsbijlage).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!