Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alzheimer en Down syndroom

5 november 2006 Door de redactie Geen reacties
Het is helemaal niet zo zeker dat bijna iedereen met het syndroom van Down de ziekte van Alzheimer krijgt.

Eerdere studies wezen in die richting, maar daarbij ging het om kleine onderzoeksgroepen van ernstig verstandelijk gehandicapte mensen die in instituten woonden.

Onderzoek
Onderzoekers van de Erasmus-universiteit in Rotterdam volgden jarenlang ruim 500 mensen met Down syndroom van 45 jaar en ouder in het zuid-westen van Nederland. Het is het grootste onderzoek op dit gebied ter wereld. Een deel van de onderzochte mensen woonde in instituten, anderen daarbuiten. De ernst van hun verstandelijke handicap varieerde. Gemiddeld 16,8 procent van de onderzoeksgroep kreeg Alzheimer. (Van de Nederlandse bevolking krijgt 10 procent deze dementeringsziekte). Het percentage Down syndroom-mensen met dementie verdubbelde iedere 5 jaar:
Van 45-49 jaar: 8,9%
Van 50-54 jaar: 17,7%
Van 55-59 jaar: 32,1%.

Chromosoom
Bij mensen boven de 60 zakt het percentage naar 25,6 procent, omdat veel mensen met Down syndroom en Alzheimer dan al zijn overleden. Dementie is een van de belangrijkste doodsoorzaken in deze bevolkingsgroep. Mensen met Down syndroom hebben drie chromosomen 21, in plaats van twee. Chromosoom 21 is verantwoordelijk voor de bij Alzheimer horende overmatige eiwitafzetting in de hersenen, waardoor hersendelen verdwijnen.

Meer weten?
Dementia en mortality in persons with Down’s syndroom. Door A. Coppus en anderen (Erasmus Universiteit Rotterdam). In Journal of Intellectual Disability Research, oktober 2006.  Internet: http://www.blackwellpublishing.com.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!