Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Altijd schuldig na de echo

16 november 2011 Door de redactie Geen reacties

De vrouw van journalist Maarten Slagboom raakt zwanger van hun tweede kind. Tijdens de 20-wekenecho wordt duidelijk dat het meisje een open ruggetje heeft en dat er weinig kans is dat ze een enigszins leefbaar leven zal kunnen leiden. Na intensief wikken en wegen besluit het echtpaar de zwangerschap te laten afbreken.

Dat is een loodzware beslissing, vooral omdat Slagboom voorheen de mening was toegedaan dat je kinderen niet moet aborteren als er iets aan mankeert. De ervaring bracht hem ertoe op onderzoek uit te gaan en een boek te schrijven: Echo. Prenataal onderzoek en keuzevrijheid.

Keuzevrijheid
In het boek beschrijft Slagboom hoe in Nederland en andere landen werd en wordt omgegaan met prenataal onderzoek en zwangerschapsafbrekingen. Naarmate prenataal onderzoek door technologische ontwikkelingen steeds gemakkelijker werd, verschoof in Nederland de algemene opvatting over zwangerschapsafbreking bij genetische afwijkingen.

Aangenomen wordt dat ouders de keuze hebben om al dan niet een echo te laten maken, en vervolgens al dan niet te besluiten tot afbreking. Maar die keuze is in de praktijk helemaal niet zo vrij. Slagboom: 'Ik vind beide keuze, afbreken of niet afbreken, nog altijd voorstelbaar, en nog altijd onmogelijk. Welke keuze je ook maakt, je hebt altijd levenslang, je bent altijd schuldig.'

Interviews
Slagboom interviewt ouders van kinderen met beperkingen, ouders die hun kind lieten aborteren, mensen met handicaps, artsen, onderzoekers, politici. Hij praat met allerlei mensen die de afgelopen 35 jaar invloed hebben gehad op prenataal onderzoek en op de acceptatie van zwangerschapsafbreking in geval van aandoeningen. Ook laat hij mensen aan het woord die de conservatieve Nederlandse visie daarop vergelijken met die in andere landen, andere culturen en verschillende godsdiensten. 

Wie als werker in de gehandicaptenzorg of als familielid van een gehandicapte zelf ooit voor de keuze komt te staan of heeft gestaan, vindt in dit boek geen antwoord, maar wel een zee aan informatie. Meer informatie op de website van schrijver Maarten Slagboom.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!