Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Altijd identiteitsbewijs mee

3 februari 2005 Door de redactie Geen reacties
Ook verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten moeten hun identiteitsbewijs kunnen laten zien als een politieagent of andere bevoegde persoon (bijvoorbeeld de conducteur in de trein) daarom vraagt.

Begeleiders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg en de psychiatrie maken zich er zorgen over dat cliënten hun identiteitsbewijs kwijt raken. Ze verliezen het, of een straatrover pakt het – al dan niet met geweld – af.

SP-Kamerlid De Wit stelde daar vragen over aan minister Donner van justitie. Kunnen bepaalde groepen mensen worden vrijgesteld van de identificatieplicht, vroeg hij. De minister antwoordt dat het een ondoenlijke zaak is sommige mensen uit te zonderen of ontheffing te verlenen. Hij neemt aan dat als mensen zelfstandig over straat kunnen gaan, ze ook in staat zijn om op hun identiteitsbewijs te passen. Kunnen ze dat niet, dan zullen ze wel een begeleider bij zich hebben, die ook op het document past.

Juist als een gehandicapte of psychisch zieke persoon in de war is, moet hij een identiteitsbewijs bij zich hebben, zodat hij snel kan worden teruggebracht naar het instituut, vindt de minister. Mocht de politie een ID-loos persoon aantreffen die duidelijk verstandelijk gehandicapt of psychisch ziek is, dan zal er niet tot vervolging worden overgegaan.

Donner wijst erop dat volgens de wet het dragen van het identiteitsbewijs niet verplicht is, maar dat het wel moet kunnen worden getoond. Het mag in gevallen als hierboven ook wel op een later tijdstip op het politiebureau worden getoond.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!