Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Als je niet kunt vluchten

1 mei 2007 Door de redactie Geen reacties
Het ministerie van Binnenlandse zaken maakt zich zorgen dat mensen met een handicap niet kunnen vluchten bij brand of een andere ramp. Minister Ter Horst heeft daarover een brief geschreven aan gemeenten, provincies en instellingen.  Kort geleden schonk het ministerie aandacht aan de brandveiligheid van instellingen; nu wijst de bewindsvrouw erop dat mensen die ‘om de hoek’ wonen, meestal niet als gehandicapte bekend zijn bij rampendiensten. Uit onderzoek blijkt dat ‘ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking in geval van een calamiteit tegen problemen oploopt die het gevolg zijn van een persoonlijke beperking: ze zijn onvoldoende mobiel om te kunnen vluchten, raken in paniek omdat zij door een verstandelijke beperking niet weten hoe juist te handelen, of nemen signalen niet waar door een zintuiglijke handicap.’

Eenvoudige maatregelen
Gemeentelijke rampenplannen besteden volgens Ter Horst nauwelijks aandacht aan gehandicapten, en zij vindt dat dat moet veranderen. ‘Een paar eenvoudige maatregelen’ kunnen volgens haar hun veiligheid ‘aanzienlijk verhogen.’ Het ministerie heeft verschillende initiatieven ontplooid. Zo zouden ook ‘mensen met echte beperkingen’ moeten meedoen aan rampenoefeningen. Een idee voor een bijzonder uitje?

Maar ‘een van de belangrijkste knelpunten is dat hulpverleningsdiensten niet goed weten waar mensen met een beperking wonen, en wanneer dus met extra mensen of materieel uitgerukt moet worden.’ Ter Horst suggereert dat meldkamers voortaan bij iedere melding vragen of er mensen met beperkingen aanwezig zijn. Daarnaast zouden gemeenten hun inwoners de mogelijkheid moeten geven om zich te laten registreren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren