Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alliade stelt gratis digitale leermodule over ouderen beschikbaar

4 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Begeleiders in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg hebben steeds meer behoefte om van elkaars deskundigheid gebruik te maken. Om in die behoefte te voorzien ontwikkelde Zorggroep Alliade, in samenwerking met Roc Noorderpoort en met financiële steun van ZonMw, de cursus 'Leren van Elkaar'. De digitale leermodule hiervan is nu gratis voor iedereen beschikbaar.

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Daardoor verandert hun zorgvraag. Meer en meer wonen zij in woonvormen van organisaties voor ouderenzorg of in woonvormen waar de zorg aan beide doelgroepen gecombineerd is. Binnen Alliade, waar Meriant (ouderenzorg) en Talant (gehandicaptenzorg) deel van uitmaken, wordt op diverse locaties samengewerkt. Toch bleef er een drempel bestaan om elkaar vragen te stellen wanneer het om de zorg en begeleiding van elkaars cliënten gaat.

'Leren van Elkaar' is een cursus met e-learning, klassikale bijeenkomsten en een stage van een aantal dagen op elkaars werkplek. Het e-learning gedeelte van de cursus stelt de organisatie nu beschikbaar aan anderen. De cursus gaat over de begeleiding van ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking en over hoe je in de zorg meer gebruik kunt maken van elkaars deskundigheid. De cursus bestaat uit vijf modules: Leren van Elkaar, Gezondheidsrisico's, Psychische processen bij het ouder worden, Somatische processen bij het ouder worden en Vakdeskundigheid toepassen.

In de online cursus kun je op verschillende interactieve manieren leren. De informatie en opdrachten zijn verrijkt met films, gedichten en formulieren. Bekijk de cursus 'Leren van Elkaar' op de website van Alliade.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!