Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alcohol en drugs

22 juli 2010 Door de redactie Geen reacties

Licht verstandelijk gehandicapte jongeren gebruiken vrijwel net zo veel en vaak alcohol en drugs als andere jongeren. Ook de leeftijd waarop ze met gebruik beginnen verschilt weinig.

Tegelijkertijd heeft middelengebruik voor hen meer negatieve gevolgen en zijn de gangbare preventie- en behandelmethodieken niet op deze groep toegesneden. Daarom werken het Trimbos instituut, instellingen voor verslavingszorg en de Vereniging van orthopedagogische behandelcentra Lvg samen aan het ontwikkelen van kennis en methodieken om problematisch middelengebruik door deze groep jongeren te voorkomen.

Deskundigheid vergroot
In een rapport over het project staan de ervaringen beschreven. Er is een gestandaardiseerd interventieprogramma ontwikkeld, maar de deskundigheid in de verslavingszorg is nog niet op peil. In proefregio's zijn methodieken toegepast. Daar is de deskundigheid van deelnemende hulpverleners vergroot, blijkt uit metingen.

In drie regio's zijn voorlichtingsavonden voor Lvg-jongeren gehouden. Het draaiboek daarvoor bleek goed bruikbaar. Het kost nogal wat tijd om deze zorg op poten te zetten.

Het rapport concludeert: 'De uitvoerbaarheid van het interventieprogramma blijkt afhankelijk van de mogelijkheden van de Lvg-instellingen om voldoende tijd en middelen beschikbaar te kunnen hebben.'

Download het rapport Voorkomen van problematisch middelengebruik door jongeren met een licht verstandelijke beperking

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!