Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Al 40 jaar speciale kerkdiensten voor cliënten van Talant

13 maart 2018 Daphne Kemner, Geen reacties

Cliënten van Talant kunnen al 40 jaar terecht in ’t Trefpunt in Beetsterzwaag voor de zogeheten Trefpuntviering: een kerkdienst helemaal afgestemd op mensen met een verstandelijke (meervoudige) beperking. Zondag 11 maart vond daarom een speciale jubileumviering plaats.

Ds. Libbe Oost heeft de diensten jarenlang geleid, met veel plezier. Hij is inmiddels gepensioneerd, maar vanwege het 40-jarig bestaan keerde hij voor een keer terug om voor te gaan in de dienst. “Dit voelt als thuiskomen, alsof ik nooit ben weggeweest. Ik heb de Trefpuntvieringen jarenlang met ontzettend veel plezier geleid.”

Oosts opvolger, ds Annemarie Klomp (geestelijk verzorger bij Talant), organiseert de aangepaste kerkdiensten sinds 2009. “De vieringen vinden drie keer per maand plaats, speciaal voor cliënten met een verstandelijke (meervoudige) beperking. Daarnaast komen er ook geregeld mensen uit de omgeving. We proberen de dienst zo goed mogelijk af te stemmen op de belevingswereld van de bezoekers. Op die manier kan iedereen meedoen. In vertrouwen bij elkaar zijn, op een fijne plek die eigen is; dat is het uitgangspunt.”


Eenvoud
De kracht van de diensten ligt in de eenvoud, aldus ds. Klomp:

  • Geen moeilijke wooden
  • Niet te veel poespas (dat leidt af)
  • Gemoedelijke, geborgen sfeer
  • Muziek
  • Vaste structuur


“Toch is geen kerkviering hetzelfde. Het gebeurt niet zelden dat iemand spontaan komt knuffelen; anderen pakken hun moment en laten de microfoon niet meer los. En als er een muziekorkest meespeelt, staan er minstens vier dirigenten in de zaal. Elke dienst is uniek en alle stoelen zijn bezet.”


Historie
Dominee Oost startte de speciale kerkdiensten in 1978 omdat veel cliënten niet naar de dorpskerk konden.En dat deze vieringen in ’t Trefpunt werden gehouden was niet meer dan logisch: een vertrouwde locatie met voldoende ruimte en goed begaanbaar.

De dominee schreef destijds met een aantal anderen eigen kerkliederen op bekende melodietjes. Die worden tegenwoordig nog steeds gezongen.

De speciale jubileumviering kon bijgewoond worden door meer mensen dan normaal; er werden extra stoelen bijgezet.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!