Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

AI neemt begeleider administratieve lasten uit handen

9 april 2024 Redactie Klik Geen reacties

De Limburgse zorgorganisatie PSW heeft samen met Robot Ctrl een AI-module ontwikkeld die begeleiders heel wat werk uit handen kan nemen. In plaats van dat de begeleider een verslag schrijft van een gesprek met een cliënt over diens ondersteuningsplan, doet de module dat nu met behulp van kunstmatige intelligentie. 

Onderdeel van het jaarlijkse gesprek over het ondersteuningsplan is dat de cliënt een vragenlijst invult. De AI-module gebruikt die input om het verslag te maken. Zo hoeft de begeleider het alleen nog maar te controleren en eventueel wat aan te passen. Dit scheelt de begeleider veel tijd, die nu aan de cliënt besteed kan worden, zo stelt men bij PSW, terwijl de cliënt de regie over zijn ondersteuningsplan behoudt.

Er is getest met een demoversie van de module en een testgroep van medewerkers en cliënten van PSW gaat het nu met Robot Ctrl verder ontwikkelen. De zorgorganisatie is zich ervan bewust dat er ook risico’s kleven aan het werken met AI. Zij stelt dat men ook zorgvuldig met de privacyrichtlijnen zal omgaan.

Bij Robot Ctrl hopen ze de technologie niet alleen bij PSW in te gaan zetten, want volgens het technologiebedrijf lopen andere zorgorganisaties tegen dezelfde problemen aan als PSW, zoals personeelstekorten en veel administratieve lasten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!